Kakva je veza između falsifikatora SMS-ova i vrha HDZ-a?

Foto: Hina

NACIONAL koji je jutros izašao na kioscima donosi informaciju prema kojoj je Franju Vargu, čovjeka kojeg USKOK sumnjiči da je lažirao SMS-ove za Zdravka Mamića, s nekad najmoćnijim čovjekom hrvatskog nogometa spojio bivši predsjednik HDZ-a, Tomislav Karamarko.

>> Uhvaćen muškarac koji je Mamiću napravio lažne SMS poruke

>> Vargi, koji je Mamiću lažirao SMS-ove, javili da će biti uhapšen. A tko?

Podsjetimo, prije nekoliko dana uhićen je bivši djelatnik osječke policije pod optužbom da je za Zdravka Mamića izrađivao lažnu SMS korenspodenciju kojom je ovaj mahao na presici dan prije bijega i presude u lipnju. No, navodno je priča puno šira, a Varga je, osim s Mamićem, bio povezan i s ljudima iz samog vrha HDZ-a.

Veze s Brkićem

Osim Karamarka, ovaj tjednik, pozivajući se na svoje izvore, Vargu povezuje i s Milijanom Brkićem.

"Brkić je koristio usluge Franje Varge za unutarstranačke obračune u HDZ-u. Istražitelji USKOK-a upoznati su s time da je on koristio njegove usluge i nakon prošlih parlamentarnih izbora. Točno znaju oni s kime se Brkić unutar HDZ-a obračunavao na temelju onoga što mu je Varga dostavljao", citira Nacional izvor za koji kažu da je dubinski upućen u zbivanja u ovom slučaju.

Istražitelji USKOK-a, piše dalje, već sada su ustanovili da postoje ozbiljne indicije da su i Karamarko i Brkić svjesno naručivali Vargine "usluge" kako bi učvrstili ili ojačali svoje političke pozicije. Njih dvojica nisu o ovoj temi željela ništa komentirati.  

"To bi u političkom smislu za Brkića moglo biti razorno. Tu je u fokusu otkriće da se on služio uslugama prevaranta i falsifikatora u svrhu političkih obračuna. Ne zna se što je za njega neugodnije: to što nije otkrio da mu Varga podvaljuje falsifikate, a on je to kao bivši zamjenik ravnatelja policije i dužnosnik SOA-e trebao biti verziran prepoznati, ili to što je možda čak i znao o čemu se radi, a svejedno se time koristio", kaže Nacionalu izvor blizak vladi.

Karamarkove optužbe o izbornoj krađi

Istražitelji USKOK-a rekonstruirali su da je Tomislav Karamarko, kako se čini, koristio Vargine usluge u kontekstu afere Apis. Karamarko je 23. siječnja 2016. godine u Imotskom izjavio kako postoje indicije da je HDZ u izbornoj noći pokraden za pet do šest saborskih mandata. Dan kasnije iznio je sumnju da je za to odgovoran APIS, informatička firma u vlasništvu države i Grada Zagreba koja obrađuje izborne rezultate. Riječ je o teškim optužbama koje su se mjesecima provlačile u javnosti, pogotovo među desnici sklonom dijelu javnosti. Karamarko je tih dana i putem Facebooka žestoko prozivao APIS.

Izvor upućen u aferu povezanu s Varginim falsifikatima rekao je: "Karamarko je u to vrijeme jednom uskom krugu ljudi pokazivao da posjeduje SMS prepisku tadašnjeg šefa APIS-a Hrvoja Somuna koja je u njemu probudila sumnju da je APIS mogao biti odgovoran za gubitak nekoliko mandata HDZ-a- upravo onih koji su mu tada onemogućili da komforno sastavi vladu."

Međutim, sada su istražitelji USKOK-a otkrili da je Karamarku tu spornu SMS prepisku izgleda izradio Franjo Varga te da ju je, naravno, falsificirao.

Podsjetimo, USKOK je, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv Franje Varge zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela sprječavanja dokazivanja počinjenog u vezi s počinjenjem kaznenih djela iz nadležnosti USKOK-a.

Pročitajte više