Uhvaćen muškarac koji je Mamiću napravio lažne SMS poruke

Uhvaćen muškarac koji je Mamiću napravio lažne SMS poruke
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

USKOK je, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1982.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela sprječavanja dokazivanja počinjenog u vezi s počinjenjem kaznenih djela iz nadležnosti USKOK-a, objavljeno je jutros na stranicama DORH-a.

Radi se o osobi za koju se sumnja da je Zdravku Mamiću izradila lažnu SMS prepisku. Riječ je o navodnim SMS-ovima kojima je Mamić mahao novinarima na konferenciji neposredno prije presude i bijega u BiH. U tim navodnim porukama bile su navodne prijetnje Dinka Cvitana da se Mamića osudi.

"Osnovano se sumnja da je okrivljenik, u razdoblju od veljače do 20. rujna 2018., na području Belišća i Zagreba, s namjerom da se za više osoba u kaznenim i drugim postupcima koji se vode protiv njih ishode povoljne sudske odluke, izrađivao lažnu SMS korespondenciju i drugu dokumentaciju kako bi ih te osobe iskoristile u navedenim postupcima.

Tako je, s ciljem da se lažno sačinjena korespondencija koristi u kaznenom postupku koji se protiv Z. M. i trojice drugih okrivljenika zbog kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti vodi pred Županijskim sudom u Osijeku, prije objave prvostupanjske presude u tom predmetu, izradio lažnu prepisku između bivšeg Glavnog državnog odvjetnika i jednog neimenovanog suca koji je u tom predmetu bio član sudskog vijeća a prema kojoj bi bivši Glavni državni odvjetnik vršio pritisak da se bez ikakvih dokaza protiv jednog okrivljenika donese osuđujuća presuda.

Zatražen je pritvor

Lažnu prepisku je potom dostavio Z. M. koji je istu javno objavio na konferenciji za medije održanoj 4. lipnja 2018. godine. Nadalje, branitelj Z. M. je tražio da se na temelju lažne korespondencije odgodi objava prvostupanjske presude u tom predmetu, koji prijedlog je sudsko vijeće odbilo te je 6. lipnja 2018. objavilo presudu kojom su svi okrivljenici u tom predmetu proglašeni krivima.

Osim navedenog, okrivljenik je prije izrade pisanog otpravka osuđujuće presude protiv koje se može podnijeti žalba Vrhovnom sudu RH, izradio novu lažnu korespondenciju o navodnom utjecaju na suce Vrhovnog suda RH koji bi odlučivali o žalbi okrivljenika kako bi je predao Z. M. s namjerom da je iskoristi u predstojećem žalbenom postupku u čemu je spriječen dojavom da se nad njim provodi kriminalističko istraživanje.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Osijeku predložio određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika", stoji u priopćenju.

Mamiću poruke bile glavni argument na presici

Mamić je, kako je spomenuto, porukama mahao na presici neposredno prije presude u lipnju.

"Zašto sam večeras odlučio doći pred vas... To je pošta koja je došla u moj sandučić na kućnu adresu u više navrata. Radi se o ispisima konverzacije između gospodina Cvitana, bivšeg državnog odvjetnika koji vodi privatni rat protiv mene i moje obitelji, i šefice USKOK-a Tamare Laptoš. Traže od članova sudskog vijeća da mi presude", rekao je Mamić pa pokazao papire koje je dobio.

"Idite za osuđujućom presudom", navodno je rekao Cvitan jednom članu sudskog vijeća, a na odgovor suca "S kojim obrazloženjem?" Cvitan je navodno rekao: "Da su dokazi nepobitni." Na navodnu tvrdnju suca kako su svi dokazi na temelju indicija te da bi takva presuda pala na višim instancama, Cvitan je navodno ustvrdio kako su "više instance njegov problem". Mamić je ustvrdio kako je tu riječ o otvorenom reketu, u kojemu je navodno sudjelovala i današnja v.d. ravnateljica USKOK-a Tamara Laptoš.

Cvitan je, prema Mamićevim tvrdnjama, od suca na kraju zatražio da obriše poruku i baci karticu.

"Pogledajte vi čime se bavi bivši državni odvjetnik, a sada savjetnik državnog odvjetnika. Što je sve spreman učiniti. Institucija Državnog odvjetništva, koja bi morala biti svetinja, koja je nezavisna institucija, reketari i ucjenjuje ljude da bi osudili nevinog čovjeka", govorio je tada Mamić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara