Kakva muljaža: HDZ nema ni pet posto članova od Jarnjakovih 220 tisuća

PREMA istraživanju Indexa, HDZ bi mogao imati tek oko 13 tisuća članova do najoptimističnije verzije s 16 tisuća članova, što je opet vrlo daleko od 220 tisuća koliko je nedavno spomenuo glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak kada se pohvalio medijima.

Vadili se s 200 tisuća članova

Štoviše u prvim danima afere oko kupovine skupocjenog BMW-a upravo su "argument" od 220 tisuća članova čelnici vladajuće stranke u Hrvatskoj vadili iz ladica govoreći kako je stranački automobil vrijedan 4.2 milijuna kuna zapravo plaćen iz članarina njihove stranke. Prema financijskom izvješću HDZ-a koji je jučer objavljen od članarina i tzv. članskih doprinosa u prošloj godini skupljeno je tek 1.680.596 kuna, što je ipak premalo za kupovinu skupocjenog automobila. 

Uglavnom, upravo zahvaljujući izjavama koje su trebale poslužiti za "vađenje" iz afere oko nabavke BMW-a, glasnogovornica HDZ-a Sunčana Glavak objavila je kako ministri i zastupnici mjesečno na članarinu daju tri posto svojih primanja, što bi objasnila je, bilo u prosjeku 500 kuna godišnje. Inače članarina iznosi 120 kuna godišnje.

12 ministara, 66 zastupnika i oko 35 državnih tajnika

Tako znači da bi 12 ministara u Vladi Republike Hrvatske te 66 zastupnika u Saboru prema toj računici trebalo godišnje uplaćivati oko 39 tisuća kuna godišnje. Državnih tajnika ukupno je 69, a ako uzmemo da ih je pola iz HDZ-a (što je i optimistična brojka) oni bi trebali uplaćivati 17.500 kuna. Naravno ako je glasnogovornica govorila istinu.

Kada se tih 56.500 tisuća kuna oduzme od ukupnog broja dolazimo do brojke 1.624.096 kuna. Prema statutu HDZ-a godišnja članarina iznosi 120 kuna i obvezni su se je svi plaćati, a kada podijelimo i taj iznos dolazimo do brojke od 13.534 članova. Kada se njima pribroje 78 zastupnika i ministra te 35 tajnika dolazimo do brojke od 13.647 članova koji ne predstavljaju ni pet posto članova te stranke od željenih 220 tisuća koje su spominjali HDZ-ovci prvih dana afere oko BMW-a.

Optimistična verzija 

Kada bi pokušali napraviti optimističnu računicu u nekom paralelnom financijskom svemiru prema kojoj se posebni dodaci za ministre, zastupnike i tajnike obračunavaju u nekoj drugoj stavci, te kada bi ukupni iznos od 1.6 milijuna kuna koji je prikazan u financijskom izvješću podijelili na 120 kuna opet ne dolazimo do neke velike brojke, već se ona sada vrti oko 14 tisuća članova.

Ako opet iz tog ukupnog broja izuzmemo studente i umirovljenike koji su nekom blagošću oslobođeni plaćanja članarine, pa ako uzmemo da je njih u ukupnom broju negdje oko deset posto opet dolazimo do maksimalnih 16 do 17 tisuća članova.

Tko tu ne govori istinu?
 
Naravno posebna je priča kako je šef te stranke Ivo Sanader još 2006. godine u emisiji Nedjeljom u dva tvrdio kako je HDZ od članarina uprihodio 466.604 kuna, pa je sasvim nejasno kako je ta stranka u svega dvije godine povećala prihod od članarina za gotovo milijun kuna. Bolje rečeno, netko u cijeloj ovoj priči oko HDZ-ovskih članarina ne govori istinu. Je li se Sanader prešao prije dvije godine, ili je Jarnjak s vrhuškom HDZ ispustio koju nulu govoreći o svojim članovima ili je pak financijsko izvješće HDZ-a potpuno krivo prikazano?

Ilko Ćimić
Foto: Andrej Švoger (Cropix)

Pročitajte više