Kalašnjikov danas slavi svoj 90. rođendan

KREATOR legendarne ruske puške Mihail Kalašnjikov je svoj 90. rođendan obilježio u utorak. Kazao je kako nikada nije vjerovao da će poznata puška postati jedna od vodećeg oružja u ratovima. 

"Proizveo sam oružje kojim bismo branili svoju domovinu. Nije moja krivica da se upotreba te puške zloupotrebljava. To je krivica politike", kazao je Kalašnjikov na proslavi svog rođendana na kojem mu je predsjednik Rusije Dmitrij Medvjedev poklonio visoko državno odlikovanje, Heroj Rusije.

Kalašnjikov kao pjesnik

Puška AK-47 je briljantan primjer ruskog oružja i nacionalni brend kojim su državljani Rusije itekako ponosni. AK-47 je oznaka za automatsku pušku koja nosi slovo njegovog prezimena i godinu proizvodnje. Do sada je na svijetu prodano više od 100 milijuna kalašnjikova koji se dan danas koriste u ratovima u Iraku, Afganistanu i Somaliji, prenosi AFP. 

Proslava 90. rođendana je završila čitanjem slavljenikove poezije. Naime, Kalašnjikov se amaterski bavi poezijom te je autor šest knjiga. "Pisao sam poeziju u svojoj mladosti i ljudi koji su me okruživali vjerovali su da ću postati pjesnik. Postoji toliko puno loših pjesnika i bez mene, ja sam krenuo drugim putem", kroz šalu kazao je slavljenik Kalašnjikov.

Pročitajte više