Kalifornijska policija stala na kraj trgovcima marihuanom

KALIFORNIJSKA je policija jučer zaplijenila marihuanu u vrijednosti od 1 milijarde dolara, uhitila 82 Meksikanca povezana s prodajom droge i uložila znatan napor kako bi u državi iskorijenila polja marihuane. Kako prenosi CNN, operacija "Spasite našu zemlju" je počela 13. srpnja i uključila lokalne, državne i savezne agencije kako bi zajedničkim snagama uklonile polja marihuane, pronašle i uhitile trgovce drogom te uklonile infrastrukturu s javnih polja u okrugu Fresna.

4 tisuće dolara po biljci
 
"Ovo je iznimno frekventno područje za prodaju droge i uistinu treba pohvaliti napore lokalnih vlasti zbog preuzimanja zemlje trgovcima drogom", rekao je Gil Kerlikowske, direktor ureda za politiku nacionalne kontrole droge. Područje istočnog Fresna, gdje se pljenidba i dogodila, pretežno je planinski dio, slabije naseljen, te idealan za uzgoj biljaka. Procjenjuje se da zrela biljka može vrijediti i do 4 tisuće dolara.

Uklonjeno 330 tisuća biljaka

"Područje Fresna otprilike je veličine Connecticuta, a trgovcima drogom iznimno je zanimljivo jer tu nema značajnije prisutnosti policije", objasnio je šerif Fresna, Margaret Mims.

"Naše javne površine uništavali su inozemni trgovci drogom i teško naoružani meksički karteli", rekao je George Anderson iz američkog ministarstva obrane, dodavši da je riječ o najvećoj operaciji u povijesti Fresna i jednoj od najvećih u Kaliforniji. Operacija je, kako kaže, bila jedinstvena zbog pristupa: prevencije, provedbe, iskorjenjivanja i reklamacija. Lokalne vlasti će se sada orijentirati na zatvaranje 70-ak farmi marihuane, a operacija će se nastaviti u studenom, kada hladnije vrijeme uspori rast ove biljke. Operacijom je uklonjeno najmanje 330 tisuća biljaka.

Pročitajte više