Kalinić: Islamski radikali su vratili rat na zapad

UGLEDNI stručnjak za pitanja sigurnosti i terorizma, Pavle Kalinić, je u ekskluzivnom razgovoru za Index komentirao teroristički napad koji je danas pogodio sam centar Londona. Kalinić smatra kako se gotovo sigurno radi o islamističkim ekstremistima, te kako je napad "vraćanja rata na zapad".

"Ne radi se o IRA-u, jer IRA u ovom trenutku nema razloga izvoditi takve napade. Ova akcija bila bi kontraproduktivna za IRA-u, jer mrtvi civili njima ne donose nikakve poene." - kazao je Kalinić u razgovoru za Index.

"Ovaj je napad najvjerojatnije posljedica višestoljetne britanske vanjske politike. Uzmite u obzir što se u zadnjih par godina događalo u Afganistanu, Iraku i na Bliskom istoku, Velika Britanija sada u tim zemljama djeluje kao glavni savjetnik i suradnik SAD-a." - dodao je Kalinić.

"Za napade su najvjerojatnije odgovorni islamski radikali, oni su rat vratili u zapadne metropole, vidi se to iz napada na New York i Washington, kao i napada na Madrid, tako da je evidentno da se radi o tome. Sukob oko nafte se intenzivira, a moguće je da su ovi napadi povezani i s nedavnim izborima u Iranu, u kojem se nalazi jedna od najvećih svjetskih rezervi nafte i plina." - dodao je Kalinić, te istaknuo da je okupacijom Iraka i Afganistana Iran doveden u potpuno okruženje američkih vojnih snaga, koje djeluju u sklopu takozvanog "rata protiv terorizma".

"Do smirivanja situacije sigurno neće doći jer se osnovni problemi ne rješavaju, zapad želi naftu i spreman je platiti bilo koju cijenu za nju." - pesimistično je zaključio Kalinić.

Pročitajte više