Kalmeta: nagibni vlakovi vozit će ovoga ljeta do splita

Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta izjavio je danas da je osiguran novac za rekonstrukciju ličke pruge i nabavu nagibnih vlakova.

Remont ličke pruge bit će gotov negdje do 15. lipnja pa će ovo ljeto na relaciji Zagreb-Split zasigurno voziti nagibni vlakovi, a put će trajati oko pet sati, rekao je Kalmeta u izjavi za HTV.

Dodao je da je teško reći hoće li zbog vremenskih uvjeta biti kašnjenja u remontu do 20 dana, ali da će pruga biti rekonstruirana, te da će prvi nagibni vlakovi (osam garnitura) stići već početkom svibnja.

Ministar financija Ivan Šuker rekao je na jučerašnjem brifingu za novinare da će se nastaviti modernizacija željeznica, ali da će taj proces biti usporen. U ovoj godini planirana je modernizacija ličke pruge, koja je praktično trebala biti gotova do lipnja ove godine. Modernizacija će biti gotova ali ne u lipnju, kazao je Šuker, dodavši da će do završetka modernizacije "čekati" i nagibni vlakovi čije je uvođenje na pruzi Zagreb-Split bilo planirano za lipanj. Istaknuo je da je novac za te vlakove osiguran, ali da je problem u završetku modernizacije ličke pruge.

(Hina) xmvr ymć

Pročitajte više