Kalmeta: Nastavit ćemo dobre projekte

NOVI ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta najavio je na današnjem preuzimanju dužnosti da će nastaviti sve dobre projekte svoga prethodnika.

Preuzimajući dužnost od dosadašnjeg ministra pomorstva, prometa i veza Rolanda Žuvanića, Kalmeta je rekao da će nastaviti dobre projekte kao što su izgradnja autocesta, restrukturiranje Hrvatskih željeznica i liberalizacija telekomunikacija.

Svojim prvim zadatkom označio je izradu ustroja novoga, kako je rekao, "mega ministarstva", koje će obavljati poslove dosadašnjeg Ministarstva pomorstva, prometa i veza, Ministarstva turizma i dio poslova Ministarstva javnih radova, obnova i graditeljstva.

Ministar Kalmeta je najavio da će postaviti tri državna tajnika za poslove dosadašnjih triju ministarstva. "Bit će to ljudi od struke, a konkretna imena znat ću nakon ovotjednih konzultacija", rekao je.

Upitan hoće li za državnog tajnika za turizam imenovati dosadašnjeg pomoćnika ministrice turizma Zdenka Mičića, odgovorio je da je on u najužem izboru, a u tom statusu je za Kalmetu i predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta Stanko Kovač. Po riječima novoga ministra, najvjerojatnije će se ići na spajanje poduzeća Hrvatske autoceste i Hrvatske ceste. Razlog tome je, pojasnio je, zaustavljanje zaostajanja Hrvatskih cesta za projektima Hrvatskih autocesta.

Upitan kako će bolje nego dosad Ministarstvo afirmirati pomorsku orijentaciju Hrvatske, Kalmeta je odgovorio da je prvi korak u tom smjeru imenovanje državnog tajnika za to područje, koji će biti čovjek s mora.

Upitan pak o mogućem višku zaposlenih u novom ministarstvu, novi je ministar najavio sistematizaciju radnih mjesta te izrazio nadu da neće biti puno neraspoređenih. "Ako ih bude, treba ih zbrinuti", zaključio je ministar Kalmeta.

Pročitajte više