Kalmeta: Stier i Kovač moraju otići

Foto: Jurica Galoić/ Pixsell

U 17 SATI počela je sjednica Predsjedništva HDZ-a, a novinare je uoči nje najviše zanimalo hoće li se na njoj raspravljati o sudbini političkog tajnika stranke Davora Ive Stiera ali i Mire Kovača.

Stier nije odbacio mogućnost da ga se smijeni s mjesta političkog tajnika stranke, već je ulazeći u središnjicu stranke samo kratko prokomentirao kako će sve biti poznato uskoro.

Stier: Vidjet ćemo na sjednici

"Sad ćemo sve vidjeti na sjednici pa ćemo davati izjave", kazao je Stier.

Podsjetimo, iako su odnosi nekad bliskih Stiera i Plenkovića odavno u silaznoj putanji, sabor HDZ-a dodatno ih je narušio. Stier je tada održao znakovit govor koji su mnogi protumačili kao njegov napad na Plenkovića i aktualno vodstvo HDZ-a.

Stier je bio jedan od prvih ljudi koji su 2016. podržali Plenkovića, a uskoro je postao potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova. No kad je HDZ počeo pregovarati s HNS-om, Stier je napustio vladu. Jaz između njega i aktualnog vodstva stranke dodatno je potencirala ratifikacija Istanbulske konvencije protiv koje se Stier žestoko borio.

Sabor HDZ-a na kojem je Stier napao klijentelizam i korupciju samo je nastavak sukoba. Hoće li to Plenković riješiti tako što će marginalizirati Stiera, vidjet ćemo uskoro.

Kalmeta: Ja tu nemam dileme

Situaciju je komentirao i Božidar Kalmeta koji je rekao da smatra kako bi Stier i Kovač trebali otići s funkcija u stranci.

"Ne može predsjednik igrati dinare, politički tajnik baštone, a međunarodni tajnik igrati kope. To ne može tako", rekao je Kalmeta i dodao kako on u ovoj situaciji nema dileme.

"Ja tu apsolutno nemam dileme, nemam naravno ništa osobno protiv Mire Kovača ni protiv Stiera, ali to jednostavno nije jedan prirodan odnos", zaključio je.

Kuščević: Mislim da se gospoda moraju uklopiti

Osim njih, uoči Predsjedništva medijima je kratku izjavu dao i ministar Kuščević.

"Mislim da se gospoda moraju uklopiti u te okvire, a ne previše iskakati", rekao je i dodao kako misli da se svi  članovi stranke moraju ubaciti u kolosijek stranke.

Upitan je li moguća smjena Stiera i Kovača odgovorio je kako je sve moguće.

Pročitajte više