Kalmetino ministarstvo zaključilo: Posada je kriva za nasukavanje Marka Pola

TRI remorkera danas nastavljaju akciju odsukavanja Jadrolinijinog trajekta Marko Polo koji se u subotu ujutro nasukao na otočić Sit između Žuta i Pašmana.

Ispod Marka Pola uspješno je napravljena "posteljica" od zdrobljenog kamenja što bi trebalo olakšati odsukavanje Marka Pola. Tri remorkera danas su uspjela trajekt pomaknuti za metar i pol unatrag.

Odsukavanje neće biti moguće bez eksploziva

Po krmi će Marka Pola prihvatiti najjači tegljač David 1 koji je u pomoć stigao oko 10 sati. Odsukavanje trajekta danas će trajati sve dok ne padne mrak, ali izgledno je da će se ono nastaviti i u narednim danima i da će se za odsukavanje morati koristiti i eksplozivi! Voditelj spašavanja Aleksandar Maras najavio je kako će se vrlo vjerojatno morati izbušiti rupe u stijeni na koju se brod nasukao i u te rupe umetnuti eksploziv koji bi trebao uništiti stijenu nakon čega će remorkeri napokon uspjeti odsukati brod.

Posada je kriva za nasukavanje

Ministarstvo Božidara Kalmeta, odnosno povjerenstvo koje je imenovao ministar mora, prometa i infrastrukture danas je priopćilo kako su na temelju istrage zaključili da je posada kriva za nasukavanje Marka Pola. Razlog nasukavanja je, tvrde iz Ministarstva, greška članova posade koji nisu na vrijeme promijenili kurs plovidbe pa je trajekt najprije "očešao" otok Balabra, a zatim se nasukao na Sit. Još nije utvrđeno jesu li članovi posade bili pod utjecajem droge ili alkohola; njihovi uzorci krvi i mokraće poslani su na analizu u Centar za kriminalistička vještačenja "Ivan Vučetić".

Pročitajte više