Kamatne stope na kredite padaju, ali visoki rizik zemlje ograničava njihovo brže smanjenje

Graf: HUB

HRVATSKA premija kreditnog rizika i dalje je najveća u regiji uz Mađarsku. U odnosu na kraj prvog kvartala 2016. došlo je do smanjenja rizika u svim promatranim zemljama, pri čemu pad spreada u Hrvatskoj signalizira da trenutačna politička nestabilnost u očima investitora ne predstavlja značajniji rast rizika, navodi se u kvartalnoj analizi Hrvatske udruge banaka.

Nova statistika Europske središnje banke u koju je uključena i Hrvatska pruža uvid u uže efektivne kamate stope na stambene kredite s rokom dospijeća preko 5 godina. One su u Hrvatskoj u travnju 2016. iznosile 5,2%, bile su u padu i kretale su se iznad gornjeg ruba intervala kamatnih stopa za države koje su uvele euro. Među zemljama članicama koje nisu uvele euro veće kamatne stope na stambene kredite imale su Mađarska i Bugarska, navode analitičari HUB-a.

Kamatna stopa na potrošačke kredite od 1 do 5 godina u siječnju 2016. iznosila je 5,4% i nalazila se unutar intervala kamatnih stopa euro područja. Više stope zabilježene su u bankama u baltičkim državama, Slovačkoj, Grčkoj, Španjolskoj, Portugalu, te u Danskoj i Velikoj Britaniji. U državama članicama EU iz srednje i istočne Europe koje nemaju euro, kamate su u prosjeku više nego u Hrvatskoj, stoji u analizi HUB-a.

Visoke kamatne stope na dugoročne kredite poduzećima

Kamatna stopa od 9,6%, na okvirne kredite stanovništvu, koliko je u travnju 2016. u prosjeku zabilježeno kod hrvatskih banaka, kreće se unutar intervala euro područja. Više kamatne stope od hrvatskih banaka imaju banke u Estoniji, Latviji, Slovačkoj i Grčkoj.

Kamatne stope na kratkoročne kredite poduzećima (5% u prosjeku u travnju 2016.) od početka 2016. kreću se unutar intervala za zemlje koje su uvele euro. To je posljedica smanjenja kamatnih stopa na kratkoročne kredite poduzećima u Hrvatskoj i rasta kamatnih stopa kod država članica koje su uvele euro, a imaju višu razinu prosječnih kamatnih stopa na kratkoročne kredite poduzećima radi se o Grčkoj i Cipru.

Prosječne kamatne stope na dugoročne kredite poduzećima (preko 5 godina) u Hrvatskoj se od kraja 2014. kreću iznad gornje granice intervala euro područja. Među državama članicama koje još nisu uvele euro niže kamatne stope od hrvatskih banaka imaju banke u Poljskoj, Češkoj i Mađarskoj.

Pročitajte više