Kanada: Globalno zagrijavanje opasnije od terorizma

GLOBALNO zagrijavanje predstavlja veću dugoročnu prijetnju po čovječanstvo od terorizma jer bi moglo natjerati stotine milijuna ljudi u izbjeglištvo i izazvati gospodarsku katastrofu, upozorio je u četvrtak kanadski ministar za zaštitu okoliša David Anderson.

"Trenutačno smo okupirani terorizmom, no, dugoročno, klimatske promjene prevladat će nad terorizmom kao goruće pitanje za međunarodnu zajednicu", rekao je Anderson.

"Terorizam će doći i otići, kao što je i u prošlosti... i uistinu je vrlo važan. No klimatske promjene dovest će do doista korjenitih promjena u ljudskom postojanju na planetu", dodao je.

Anderson je istaknuo da će Kanada do 2050. morati smanjiti emisiju stakleničkih plinova za 60 posto u odnosu na razine iz 1990. godine.

Kanada je ratificirala Protokol iz Kyota o klimatskim promjenama koji nalaže da se do 2012. emisije stakleničkih plinova smanje za 6 posto u odnosu na razine od 1990. godine.

Ne učini li se to, posljedice će biti katastrofalne, upozorava kanadski ministar.

Tradicionalne žitnice poput kanadskih prerija i američkih ravnica, npr., neće više moći proizvoditi dovoljno hrane ne učini li se ništa na smanjivanju globalnog zagrijavanja, rekao je Anderson.

"Terorizam vjerojatno neće prouzročiti val od 500 milijuna izbjeglica, a klimatske promjene bi mogle ne učini li se ništa u zonama poplava... u zemljama poput Bangladeša", rekao je.

Anderson smatra da su netočne tvrdnje da će provedba Kyota škoditi gospodarstvu.

"Naravno da će biti određenih troškova, no mislim da bi se moglo provesti i pet Kyota a da troškovi ne prijeđu troškove prošlogodišnjeg jačanja kanadskog dolara za 15 posto. To je doista imalo posljedice... no mislim da nam nije uništilo gospodarstvo", istaknuo je.

Pročitajte više