Kanađanin se obogatio prevarivši više od milijun Amerikanaca

Foto: X

Kanadski prevarant osuđen je na 10 godina zatvora jer je prikupio 175 milijuna dolara od više od 1.3 milijuna Amerikanaca tvrdeći da je vidovnjak. 57-godišnji Patrice Runner je tijekom dva desetljeća zgrnuo puno novca obećavajući bogatstvo i sreću svojim metama ako mu pošalju novac poštom.

Porota je proglasila Runnera krivim po nizu optužbi. "Ekstravagantnom načinu života Patricea Runnera, na štetu starijih i ranjivih Amerikanaca, došao je kraj", kazao je inspektor Chris Nielsen. Kaznu od 10 godina zatvora je nazvao primjerenom, piše BBC.

Prema presudi, Runner je upravljao prijevarom, usmjeravajući suradnike koji su vodili dnevne operacije. Shema je funkcionirala tako da su milijuni ljudi primili pisma od Runnera i njegovih suradnika. Cilj bio uvjeriti primatelje da su pisma poslali "poznati vidovnjaci" Maria Duval i Patrick Guerin.

Runner se branio da nije prekršio zakon

Primateljima, uglavnom starijim i ranjivim Amerikancima, obećavao se život pun blagostanja. Od njih se tražilo da pošalju novac u zamjenu za "astralno-vidovnjačku prognozu". Kad bi žrtva izvršila jednu uplatu, bila bi bombardirana dodatnim zahtjevima i pismima, objasnili su tužitelji. 

Svaki tjedan su slane na tisuće identičnih pisama. Američko ministarstvo pravosuđa priopćilo je da je Runner koristio brojne lažne tvrtke registrirane u Kanadi i Hong Kongu kako bi sakrio svoju umiješanost. Dosta vremena je živio u raznim zemljama u inozemstvu, uključujući Francusku, Kostariku, Španjolsku i Nizozemsku.

Runner je zanijekao da je prekršio zakon, izjavivši prošle godine u intervjuu za Walrus Magazine da "možda nije moralno, ali to ne znači da je prijevara." U intervjuu koji je dao iz pritvorskog centra u New Yorku, Runner se hvalio svojim spisateljskim sposobnostima.

Runner je osuđen za zavjeru radi počinjenja prijevare poštom i elektronskim putem, osam točaka optužnice za prijevaru poštom, četiri točke optužnice za elektroničku prijevaru te zbog zavjere za pranje novca.
 

Pročitajte više