Supruga preminulog Kanađanina za Index: Nisu mu radili pretrage jer je bio vikend

Foto: Privatna arhiva, Miroslav Lelas/PIXSELL

"OČAJNA sam, želim odgovore kako točno je moj suprug umro", govori za Index Gaye Tims, Kanađanka čiji je 69-godišnji suprug John u četvrtak ujutro preminuo u splitskom KBC-u.

>>Ministarstvo traži žurno očitovanje KBC-a Split zbog smrti turista iz Kanade

Već smo pisali kako je Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva jutros zaprimila obavijest o preminulom pacijentu iz Kanade na Jedinici intenzivnog liječenja u KBC-u Split. Slijedom iznesenih informacija Ministarstvo zdravstva zatražilo je žurno očitovanje KBC-a Split na temelju kojega će zdravstvena inspekcija poduzeti daljnje korake.

Supruga kaže da je bio pregledan u Londonu, ništa mu nije pronađeno

Preminuli pacijent je prvi put primljen krajem travnja, kada je hospitaliziran tri dana zbog kašlja te potom otpušten iz bolnice. Njegova supruga za Index govori da je zbog kašlja bio pregledan i u Londonu, gdje je bio na četverosatnim pretragama, od EKG-a do krvnih pretraga, gdje mu ništa nije pronađeno.

"Iz Splita su ga poslali nazad u hotel nakon tri dana. Izrazila sam bojazan zbog te odluke s našim osiguravateljem pa su nam rekli da se vratimo u bolnicu, gdje smo saznali da ima anemiju. Nisu željeli da napustimo bolnicu, ali smo morali kako bi se u apartmanu našli s osiguravateljem.

S druge strane, osiguravatelj nije želio letjeti bez liječničkog dopuštenja. Vratili smo se u bolnicu. U bolnici je bio tijekom prvomajskog vikenda, nikakve pretrage mu nisu radili jer je bio vikend i praznik", rekla je.

"Teško je bilo doći do doktora"

Govori da je u utorak pao u bolnici kad je išao u kupaonicu. Udario je glavom i slomio dvije kosti u gležnju.

"Bio je bez svijesti dvije minute. Tada su mu stavili gips na stopalu. Postajao je sve slabiji. Dali su mu dvije transfuzije krvi i napravili pretrage, ali nisu mogli pronaći izvor anemije. Bilo je jako teško doći do razgovora s doktorima. Bilo je stvari koje sam im željela reći. Nije jeo, povraćao je, nije se mogao koncentrirati, usredotočiti na ništa. Nije mogao jasno pisati.

Ali u petak su nam rekli da je sposoban za povratak u Kanadu. Do toga nije došlo, došao je vikend. Rečeno nam je da će ga primiti hematolog. John se nije sjećao da ga je vidio i razgovarali smo o tome dok smo čekali nadajući se odgovorima", objasnila je ona.

"Iz osiguravajuće kuće su razgovarali s doktorima u ponedjeljak ujutro, tada je doktorica dala verbalno dopuštenje da može biti transferiran. No trebao je dopuštenje da može letjeti, popunjen formular i izjavu, kao i moj potpis da smo svjesni da se radi o riziku. Tada se tražio način na koji ga je idealno transportirati, komercijalnim letom ili uz medicinsku pratnju", objasnila je.

"Neurolog je bio bahat prema meni, prekorio me"

Dodaje kako je jučer umro od sepse.

"Sumnjam da ju je dobio u bolnici. Posljednjih nekoliko dana bio je vrlo zbunjen, jednom je zaspao s prevrnutim očima. U srijedu je postao potpuno nesuvisao, mislila sam da ima moždani udar. Medicinske sestre nisu odmah došle.

Zatim su pozvale neurologa kojem je trebalo dvadeset minuta da stigne iz druge ordinacije i on je došao unutra šetajući se. Izbacili su me iz sobe. Kad je izašao, odšetao je natrag niz hodnik. Kad sam ga ispitivala što je bilo, bahato me prekorio što sam tamo bila, kazavši da nisam trebala biti, da nije vrijeme za posjete", govori ona, dodajući da je bio jako arogantan.

Dodaje kako je prošlo još dvadeset minuta prije nego što su ga odveli u drugu zgradu na još jedan pregled.

"Kad su ga vratili, rekli su mi da je imao mali moždani udar u malom mozgu, ali da ne moraju ništa raditi. Jedna od medicinskih sestara mi je rekla da odem do muža. Pitala sam bi li trebalo nešto učiniti ako je to moždani udar pa su nešto radili oko njega.

Tada sam osjetila da mu preskače dah, stavili su mu kisik i premjestili ga na odjel intenzivne njege. Uvjerena sam da je već bio gotovo mrtav. Odveli su ga, ne baš brzo, u glavnu zgradu odjela neurologije. Intubirali su ga.

Nakon otprilike tri sata su mi rekli da su napravili preglede koji su utvrdili da nije imao moždani udar, ali i da su napravili magnetsku rezonancu. Ispalo je da je to bila sepsa i da je imao gljivice u grlu", govori. Poslali su je kući.

"Kažu da autopsiju mogu napraviti samo u Splitu"

Kazala je da su iz bolnice nazvali njen hotel u 6:30 ujutro i javili da je umro.

"Rekli su da je takav bio i kad je tamo stigao. Drugim riječima, poručili su da nisu oni krivi", objasnila je.

Kazala je i da iz bolnice inzistiraju da obdukcija bude u Splitu i da joj se čini da nema izbora. Navela je i da su se iz bolnice ljutili zbog isplate koja nije izvršena na vrijeme. Ona govori da bi voljela da obdukcija bude kod kuće u Vancouveru.

Jučer je doputovao iz Kanade njezin sin.

"Shrvana sam. Izgubila sam ljubav mog života. Hrvati, građani, su jako ljubazni i puni podrške. Kao i većina osoblja u bolnici. Unatoč onome što bolnica kaže, još uvijek nisu pronašli odgovor. U bolnici je bio 11 dana, od toga koliko ja znam pet dana nisu radili pretrage jer su bili praznici i vikendi", govori ona.

Zaključila je kako nema odgovor na pitanje hoće li tužiti bolnicu, dodajući kako samo traži odgovore, ali i želi da nitko drugi ne mora proći kroz ovo što ona prolazi.  

Zamjenik ravnatelja: Nismo našli značajnu pogrešku

Pisali smo KBC-u Split oko ovog slučaja, ali nismo do zaključenja teksta dobili odgovore.

Zamjenik ravnatelja splitskog KBC-a Zenon Pogorelić je pak danas poslijepodne izjavio da preliminarnim pregledom medicinske dokumentacije nisu pronađene pogreške u postupku prema kanadskom državljaninu koji je u toj bolnici umro jučer ujutro.

>>Zamjenik šefa splitske bolnice: Nismo pronašli pogreške u postupku prema Kanađaninu

"Jutros smo imali sastanak multidisciplinarnog tima liječnika i pregledali smo svu medicinsku dokumentaciju i nismo našli značajniju pogrešku", rekao je Pogorelić. Na novinarsku opasku kako je rekao da nije pronađena značajnija pogreška i na upit znači li to da je ipak bilo nekih pogrešaka on je uzvratio: "Nismo primijetili greške."

"Supruga prvo odbila obdukciju pa je ipak prihvatila"

Pogorelić je rekao da će se obdukcijom utvrditi uzrok smrti, podsjetivši kako se pokojnikova supruga na početku protivila obdukciji, ali ju je kasnije prihvatila jer se po hrvatskom zakonu ona mora obaviti za sve pacijente koji umru u bolnici.

"Bolesnik je dva mjeseca prije nego što je došao u Hrvatsku otpušten zbog istih problema iz bolnice u Londonu i odlučio je putovati. Došao je u Hrvatsku i dva puta je boravio u KBC-u Split gdje je multidisciplinarno pregledan - pregledali su ga pulmolog, hematolog i kirurg te je napravljena brojna slikovna dijagnostika, ali nije pronađen nikakav uzrok nekog stanja koji bi doveo do naglog smrtnog ishoda bolesnika", rekao je Pogorelić.

Dodao je da se stanje tog kanadskog državljanina pogoršalo u srijedu. Prema riječima Pogorelića, u medijima se pojavila netočna informacija da osoblje Klinike za plućne bolesti nije željelo otpustiti bolesnika prošli petak zato što je bio vikend.

"Još se ne može nagađati o uzrocima smrti"

"Istina je kako se pregovaralo s njegovim osiguravajućim društvom da ga se otpusti, ali uvjet za to bilo je da u avionu ima medicinsku pratnju na kojoj smo mi inzistirali. S obzirom na to da taj uvjet nije bio ispunjen, to je jedini razlog zašto je ostao u KBC-u Split", objasnio je Pogorelić. Potvrdio je kako je bolesnik pao u WC-u u bolnici i imao lakši prijelom noge, ali to nije zahtijevalo operacijske radnje.

Odgovarajući na novinarska pitanja Pogorelić je odbacio primjedbe pokojnikove supruge da se prema njemu u splitskoj bolnici nije postupilo blagovremeno. On je također rekao da ne može nagađati o uzrocima smrti dok za dva-tri dana ne bude završena obdukcija te dok povjerenstvo za unutarnji nadzor ne završi svoj posao.

Pogorelić je također rekao da je splitski KBC u kontaktu s kanadskim veleposlanstvom u Hrvatskoj.

Pročitajte više