Kanadska policija prijeti prosvjednicima uhićenjima

Foto: EPA

PROSVJEDNIKE koji u glavnom kanadskom gradu Ottawi tjednima kamionima blokiraju centar grada protiveći se covid-mjerama, policija je pozvala da odstupe ili će ih uhititi.

Privremeni čelnik policije Steve Bell obećao je da će u nadolazećim danima u potpunosti vratiti pod kontrolu gradsko središte i sve zauzete površine.

Ministar za javnu sigurnost Marco Mendicino optužio je ekstremističke skupine da pomažu organizirati prosvjede u Ottawi i na granici sa SAD-om, ponovivši sumnje da neki sudionici žele zbaciti s vlasti liberalnu vladu.

Policija je prosvjednicima podijelila letke, pozvavši ih da smjesta prekinu s nezakonitim aktivnostima i napuste područje jer svatko tko blokira ceste ili u tome pomaže drugome čini kazneno djelo i može biti uhićen.

U videu koji je na Twitteru objavio reporter CTV-a, istaknuta organizatorica prosvjeda u Ottawi Tamara Lich zatražila je prekid izvanrednog stanja, obveze cijepljenja i covid-mjera.

Premijer Justin Trudeau najavio je da će aktivirati rijetko korištene ovlasti za izvanredne situacije kako bi prekinuo prosvjede, a na to ga je navodno u konačnici navela frustracija zbog neuspjeha policije da prekine prosvjede.

Pročitajte više