KANADSKI DUŽNOSNICI KOD PICULE I U MINISTARSTVU OKOLIŠA

Hrvatski ministar vanjskih poslova Tonino Picula primio je u utorak državnog tajnika za srednju i istočnu Europu i Bliski istok u Ministarstvu vanjskih poslova i međunarodne trgovine Kanade Gara Knutsona, koji se nalazi na čelu kanadskog gospodarskog izaslanstva u posjetu Hrvatskoj, priopćilo je hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova. L

Prema priopćenju, državni tajnik Knutson naglasio je da Kanada podupire političke i gospodarske reforme u Republici Hrvatskoj, kao i pristupanje Hrvatske EU i NATO-u. Kao bitnu poveznicu između dviju zemalja istaknuo je brojnu hrvatsku dijasporu u Kanadi. Ministar Picula je svog sugovornika iscrpno upoznao s tijekom reformi na unutarnjem planu, kao i s napretkom koji je Hrvatska postigla u procesu približavanja euroatlantskim integracijama.

U razgovoru je obostrano izražen interes za jačanje gospodarskih odnosa između dviju zemalja. U tom je kontekstu ukazano na važnost posjeta Hrvatskoj kanadskog gospodarskog izaslanstva, u čijem su sastavu i poduzetnici hrvatskog podrijetla.

Državni tajnik Knutson je prihvatio prijedlog ministra Picule da se još jednom razmotri kanadski vizni sustav prema državljanima RH, kaže se u priopćenju MVP-a.

Predstavnici kanadskog gospodarskog izaslanstva posjetili su i Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja, gdje su ih primili zamjenik ministra Mladen Ružman i pomoćnik ministra Roko Andričević.

Prema priopćenju Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja, cilj sastanka bio je predstaviti vodeće kanadske tvrtke koje nude tehnologije zbrinjavanja otpada za koje je Hrvatska najviše zainteresirana. Izaslanstvu je opisan zakonom uređen sustav nadležnosti zbrinjavanja otpada u RH prema kojem je komunalni otpad odgovornost lokalne zajednice, industrijski županije, a opasni otpad države.

Objašnjeno je da Ministarstvo ne mora odobriti tehnologiju koju će lokalna zajednica primijeniti u tretiranju komunalnog otpada ukoliko je poštovana procedura natječaja, a ministarstvo može pomoći u uspostavi kontakata tvrtkama s lokalnim zajednicama, kaže se u priopćenju.

(Hina) pp rb

Pročitajte više