Kanadski general optužio Gotovinu da je htio ubiti UN-ovog glasnogovornika

U HAAGU je suđenje generalima Ivanu Čermaku, Anti Gotovini i Mladenu Markaču nastavljeno svjedočenjem umirovljenog generala kanadske vojske Alaina Foranda koji je rekao da su tijekom operacije Oluja pored vojnih gađani i i civilni ciljevi.

Forand je u vrijeme odvijanja Oluje bio zapovjednik UN-ovih mirovnjaka u Sektoru Jug. U Haagu je danas rekao da je 4. kolovoza 1995. u pet sati ujutro počeo snažan topničko-artiljerijski napad Hrvatske vojske koja je gađala zonu razdvajanja hrvatskih i srpskih vojnih snaga, ali i ciljeve u Kninu.

Napad HV-a Forand je na početku promatrao sa svog balkona u Kninu. Rekao je da je prvih 45 minuta napada bilo vrlo intenzivno, a pet ili deset minuta nije bilo nikakve korekcije artiljerijske vatre. Također je rekao da je u Kninu vidio oblake dima od udara granata.

Kako je rekao, prvog dana napada sastavio je prosvjedno pismo koje je preko UN-ovog časnika za vezu poslao hrvatskim vojnim zapovjednicima i generalu Anti Gotovini. U pismu je zatražio trenutačnu obustavu vatre, ali, kako je rekao, na to kao niti na niz drugih pisama koja je slao Čermaku i Gotovini, nikada nije dobio odgovor.

Gotovina prijetio smrću UN-ovom glasnogovorniku

Kanadski general danas je iznio i optužbe na račun generala Ante Gotovine za kojeg je rekao da je nakon sastanka održanog 5. kolovoza zaprijetio da će ubiti glasnogovornika UN-ovih snaga u Sektoru Jug Aluna Robertsa zbog "pisanja laži" i zato jer je "provokator i špijun". Forand je rekao da mu je Gotovina toga dana rekao da će se pozabaviti Robertsom zbog čega je ostao "zapanjen".

Osim na Gotovinu, Forand se obrušio i na generala Čermaka koji je imenovan vojnim upraviteljem u Kninu. Kako je rekao, Čermaku je na prvom sastanku održanom 7. kolovoza 1995. rekao o pljački i paležu na kninskom području te je ustvrdio da Čermak svakodnevno od UN-a dobivao izvješća o pljački i uništavanju srpske imovine. Forand je ustvrdio da nema šanse da general Čermak kao vojni upravitelj Knina nije znao za zločine koji su se događali u tome gradu.

Nakon svoga iskaza Forand je odgovarao na protupitanja Čermakovog branitelja Stevena Keya koji s protuispitivanjem nastavlja i sutra.

I.K.
Foto: ICTY

Pročitajte više