Kanadski premijer okrivio Rusiju za uništenje brane

Foto: EPA

Kanadski premijer Justin Trudeau, koji je danas stigao u iznenadni posjet Kijevu, rekao je da je uništenje brane Kahovka u južnoj Ukrajini, koje je izazvalo poplave, "izravna posljedica" ruske invazije. Trudeau nije otišao toliko daleko da izravno okrivi Moskvu za eksploziju koja je uništila branu hidroelektrane na Dnjepru dok dva zaraćena tabora odbacuju odgovornost za ovu katastrofu.

Poplave koje su uslijedile zahvatile su i područja pod ukrajinskom kontrolom i ona pod ruskom okupacijom na obje obale rijeke ubivši nekoliko ljudi i ozlijedivši desetke. "Svi smo vidjeli štetu prouzročenu urušavanjem brane hidroelektrane Kahovka... Ovo je izravna posljedica rata koji je započela Rusija", rekao je Trudeau.

Najavio dodatnu vojnu pomoć Ukrajini

"U našim glavama nema apsolutno nikakve sumnje da je rušenje brane izravna posljedica odluke Rusije da napadne zemlju", rekao je Trudeau novinarima. Kanadski premijer odmah je najavio pomoć od 10 milijuna dolara Ukrajini za suočavanje s posljedicama i 500 milijuna kanadskih dolara dodatne vojne pomoći ukrajinskim snagama koje su u napadu.

"Osim toga, danas objavljujem da će Kanada sudjelovati u multinacionalnim naporima za obuku borbenih pilota i u održavanju i podršci ukrajinskog programa borbenih zrakoplova", rekao je. Prethodno je Trudeau položio vijenac u spomen palim vojnicima u Kijevu.

Dobio kutiju s dijelovima rakete koja je pala na Odesu

Zamjenik ukrajinskog ministra obrane Oleksandr Poličhuk uručio je Trudeauu kutiju s dijelovima rakete koja je pala na Odesu, glavnu ukrajinsku luku na Crnom moru. "To je malo sjećanje na to kako je Ukrajina patila od ruskih raketnih napada", rekao je Poličhuk.

Skupina ukrajinskih vojnika koji su obučavani u Kanadi također je razgovarala s kanadskim premijerom. Kanada, koja ima veliku ukrajinsku dijasporu, jedna je od glavnih pristaša Kijeva, kojem pruža značajnu vojnu pomoć, a obučila je više od 36.000 ukrajinskih vojnika. Sudjeluje i u sankcijama protiv Rusije.

Pročitajte više

 

Pročitajte više