Kandidat DC-a V. Rački: Glavašu regionalizam služi za osobnu promidžbu

KANDIDAT za osječkog gradonačelnika Demokratskog centra i Hrvatskih demokršćana Većeslav Rački na današnjoj je tiskovnoj konferenciji ocijenio da se Branimir Glavaš idejom regionalizma koristi i za osobnu promidžbu i za unutarstranački obračun.

"Upravo je Glavaš u zadnjih 15 godina upravljao ovim područjem na kojem je danas oko 35.000 nezaposlenih, a sada uzurpira ideju regionalnog ustroja koja nikako ne može biti politička, već gospodarska", ocijenio je Rački.

Podsjetio na "staru ideju o nužnosti osnivanja agrobanke bez koje ne možemo govoriti o razvoju regije", ali na žalost unatoč obećanjima premijera Ive Sanadera "da će biti osnovana mjesec dana nakon njihova preuzimanja vlasti, ništa se nije dogodilo".

Predsjednik Županijskog DC-a Miroslav Šimić istaknuo je kako se njihov "projekt regionalizma temelji na gospodarskom razvoju Slavonije i Baranje, razvoju sela, Osijekom kao gospodarskim i sveučilišnim središtem, koji će poticati razvoj okolice". Posebno je naglasio kako se projekt "temelji na ustroju novog doma, gospodarskog doma, odnosno doma regija". Smatramo da se "provedbom pripremljenog programa društveni brutoproizvod po stanovniku može povećati na 9000 dolara i prepoloviti nezaposlenost".

Većeslav Rački je rekao kako je o takvu modelu razvoja Slavonije razgovarao s predsjednikom Stjepanom Mesićem te da je dobio njegovu potporu. Na novinarski upit kako sada mnoge stranke tvrde da su baš one izvorni zagovarači regionalnog ustroja, Rački je odgovorio: "Birači će odlučiti čiji će program prepoznati i komu će dati glas."



Pročitajte više