"Kandidate za župane i gradonačelnike treba testirati na droge"

INICIJATIVA o obveznom testiranju na droge svih kandidata na neposrednim izborima te kontinuiranom testiranju izabranih dužnosnika, Istarskog socijaldemokratskog foruma (ISDF), naišla je na slabo razumijevanje župana i članova Poglavarstva Istarske županije.

Stoga su se u ISDF-u odlučili svoju inicijativu uputiti Vladi, s obzirom da je u tijeku donošenje akata kojima će se regulirati nadolazeći lokalni izbori. Tajnik ISDF-a, Damir Radnić, na konferenciji za medije objasnio je kako je nužno da građani budu uvjereni u psihofizičku sposobnost kandidata za župana, gradonačelnika i načelnika.

Županijska skupština u zadnjih tri do četiri godine uporno je odbijala taj prijedlog pa u ISDF-u sumnjaju da nešto nije u redu te da se određene stvari prikrivaju u istarskoj izvršnoj vlasti. Podsjetio je kako je na posljednjoj sjednici te skupštine doživio neugodnosti od strane župana Ivana Jakovčića.

Ta se praksa u europi i SAD-u već provodi, posebno u slučaju testiranja na kokain, rekao je predsjednik pulskog ISDF-a, Veljko Zanzerović. Radnić je isto tako, na novinarski upit, istaknuo kako se svašta priča o izvršnoj vlasti u Istri, no nije htio javno iznositi imena. Radnić je optimističan i uvjeren kako će njihov prijedlog Vlada prihvatiti.

K.S.
Foto: Ilustracija

Pročitajte više