Kandidatkinja Centra za gradonačelnicu Bjelovara predstavila program za obrazovanje

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

JEDNOSMJENSKA nastava, EU programi za vrtiće i škole te unaprjeđenje položaja obrazovanja glavne su odrednice programa obrazovanja kandidatkinje Centra za bjelovarsku gradonačelnicu Danijele Hajdinjak Prihić i njezine zamjenice, potpredsjednice Demokrata Bojane Hribljan.

"Izgradnja nove škole i vrtića na sjeveru grada, kao i dogradnja III. osnovne škole nužni su preduvjeti za uvođenje jednosmjenske nastave i produženog boravka u sve bjelovarske škole. Potrebno je kvalitetno isplanirati novu mrežu škola. Izbornim i fakultativnim programima treba osigurati i postupni prelazak na cjelodnevnu nastavu", poručila je u utorak Danijela Hajdinjak Prihić predstavljajući temeljne odrednice programa.

Smatra i kako treba poboljšati materijalne uvjete u vrtićima i školama.

Bjelovar kao studentski grad

Centar se, ističe, zalaže za razvoj modernih vrtića i škola. Neophodno im je pružiti pomoć u pisanju i provedbi EU projekata, ali i uvesti izborne i fakultativne programe poput građanskog odgoja i obrazovanja, financijske pismenosti, poduzetništva, karijernih centara, zdravstvenog odgoja, STEM-a i medijske pismenosti.

Prema riječima Bojane Hribljan, Bjelovar mora postati studentski grad kao gospodarski pokretač 21. stoljeća.

"Trebamo podići standard i uvjete, posebno u segmentu smještaja i prehrane. Obnovom i stavljanjem u funkciju zgrade studentskog doma riješili bismo i segment studentske prehrane koja se mora osigurati u centru, a ne na periferiji. Uvođenjem novih tržišno atraktivnih smjerova koji osiguravaju brzu i veliku zapošljivost povećali bismo broj studenata. Također, nužno je osnovati diplomski studij i stipendirati veći broj izvrsnih studenata", kazala je Hribljan.

Osim toga, ističe, uz imenovanje isključivo stručnih ljudi neovisno o stranačkoj pripadnosti potrebno je organizirati dodatne edukacije za članove školskih odbora i upravnih vijeća kako bi se osnažila njihova uloga.

Pročitajte više