LOKALNI IZBORI

Kandidira se za gradonačelnika, a čeka presudu. Kaže da mu je smjestio SDP

Foto: Miroslav Lelas/Pixsell

PJERINO BEBIĆ, bivši neovisni hvarski gradonačelnik i aktualni gradonačelnički kandidat, također neovisni, na izbore ide s nepravomoćnom presudom Županijskog suda u Splitu od jedne godine zatvora zbog tri kaznena djela zloupotrebe položaja i ovlasti počinjenih u ranijim mandatima. Bebić je vodio Hvar od 2005. do 2013. godine, a prema presudi, gradskim je novcem plaćao smještaj prijateljima i poznanicima na otoku te bratu u Splitu. Uz to, preko prijatelja je omogućio jednoj tvrtki opremanje trogirske Osnovne škole Majstora Radovana školskim namještajem. Zbog tri kaznena djela zloupotrebe položaja i ovlasti izrečena mu je jednogodišnja zatvorska kazna koja je zamijenjena sa 730 sati rada za opće dobro. Mediji su informirali kako je još tijekom postupka Bebić uplatio 38.887 kuna na gradski račun, čime je nadoknadio štetu za koju ga je teretio USKOK.

Presuda je donesena u rujnu 2017. godine, a nakon žalbi predmet je dospio na Vrhovni sud, gdje se kiseli od 16. ožujka 2018. godine. Kako su nas informirali vrhovni suci, javna je sjednica zakazana za 26. svibnja, nekoliko dana nakon prvog kruga lokalnih izbora. Članak 93. Zakona o lokalnim izborima određuje da općinskom načelniku, gradonačelniku i županu, odnosno njihovim zamjenicima, mandat prestaje po sili zakona s danom pravomoćnosti presude ako su osuđeni za kazneno djelo na kaznu zatvora ili im je kazna zamijenjena radom za opće dobro ili uvjetnom osudom, osim za kaznena djela počinjena iz nehaja, u što ne spada ovo Bebićevo.

Teoretski, mogao bi svega deset dana biti gradonačelnik - od eventualne pobjede 16. svibnja, do eventualne pravomoćne osuđujuće presude 26. svibnja. Bebić je, međutim, uvjeren da nema razloga za strah. Slijedi naš razgovor:

Vi ste kandidat na ovim izborima, je li tako?

Jesam.

I imate ovu nepravomoćnu presudu Županijskog suda u Splitu?

Dobro?

Ako dobijete izbore, šta planirate učiniti postane li presuda pravomoćna?

Ne, ako dobijem izbore, nego ću izbore dobit, a ovi... gledajte. Šta se tiče tog slučaja, u svojih osam godina, eto, platio sam tu neku političku cijenu. Ne vjerujem da će doć presuda. Ako bude, poštivat ću odluku i gotovo.

Onda više ne možete biti gradonačelnik?

Da. Nema tu... vrlo jednostavno. Zakon je tu vrlo jasan.

Dakle, vi biste teoretski mogli dobiti izbore i onda, nakon deset-petnaest dana, otići?

To teoretski tako ne ide. Ne virujen, dokazi su svi na mojoj strani, tako da ne vjerujem.

Zašto ste tako sigurni?

Pa zato što sam postupao... Bila vam je jedanput izjava samog suca, on je tu rekao da se nije našlo ništa inkriminirajuće. Stvarno su svi dokazi na mojoj strani: niti je nastala materijalna šteta, niti išta, išta, išta... tako da...

Zašto ste onda osuđeni?

Čini mi se da... Vjerujte da se ne sjećam jer je to bilo davno, jel zbog prekoračenja ovlasti, možda bi čak vi mogli znati bolje.

Ne pitam za formalni opis kaznenih djela, nego tvrdite da ste nevini. Zašto mislite da ste osuđeni, postoji li politički motiv, mislite li da vam je netko smjestio?

Ne mislim, nego znam da sam platio političku cijenu. Ne mislim, nego znam.

Zašto?

Zbog sukoba sa SDP-om.

Mislite da su vam oni smjestili?

Ne mislim!

Nego znate?

E!

Na sudu da su toliko utjecajni?

Ajde, vi meni recite.

Pa šta ja znam...

Ajde, budite iskreni. Ajde, vi recite kad se zamjerite u nekim stvarima...

Dobro, kome iz SDP-a ste se konkretno zamjerili?

Vi ćete napisati šta sam ja reko: da sam platio političku cijenu i da uopće ne očekujem osudu. Ako dođe osuda, ja to poštujem.

Niste odlučili pričekati pravomoćnu presudu pa se onda kandidrati?

Nisu odlučili pričekati sa izborima.

Bit će još izbora.

Pa ćemo dobit i druge izbore. Neću bit osuđen.

Ovom Bebićevom odlučnom porukom završili smo razgovor, a i tekst. Ostaje nam čekati hvarske rezultate, a potom i odluku Vrhovnoga suda. Mogla je ona biti i malo ranije, ali ne očekujmo čuda od hrvatskih sudova.

Pročitajte više