Kao gljive poslije kiše: U Hrvatskoj niče čak 15 novih trgovačkih centara

GOSPODARSKA kriza nije utjecala na planove investitora koji se spremaju u Hrvatskoj izgraditi čak 15 novih trgovačkih centara. Osim u Zagrebu, trgovački centri će niknuti i u Varaždinu, Slavonskom Brodu, Gospiću, Biogradu, Šibeniku, Imotskom i Osijeku.

Zaprešić će tako uskoro dobiti West Gate, koji će se protezati na površini od čak 120.000 četvornih metara, odnosno biti će dvostruko veći od svih dosad otvorenih centara u Zagrebu. U Zagrebu će uskoro biti otvorena i Kvaternik Plaza te još jedan trgovački centar u neposrednoj blizini Centra Kaptol. Trgovački centar bi trebao uskoro niknuti i na Laništu, a najavljena je i gradnja Zagreb Malla te dovršetak centra Vrbani Lagoon Plaza. Na ulazu u Zagreb, u Buzinu, će pak niknuti SuperNova.

U Slavonskom Brodu će uskoro započeti gradnja Vendi parka, a u Osijeku bi uskoro trebao niknuti Avenue Mall Osijek te Portanova. Varaždin bi do 2010. trebao dobiti trgovački centar Lumini, u Šibeniku će se uskoro otvoriti trgovački centar Dalmare, u Biogradu trgovački centar Bure, a i Gospić te Imotski bi uskoro trebali dobiti svoje trgovačke centre.

West Gate (Zaprešić)

West Gate je najveći shopping centar u Hrvatskoj i regiji te se trenutno ubraja u najveće i najznačajnije maloprodajne projekte u čitavoj Europi. Gradnja centra West Gate je započela u jesen 2007. godine, a planirani datum otvorenja je 22. listopada 2009. godine.

Trokutasti oblik centra podijeljen je staklenim kupolama s natkrivenim parkirnim mjestima i ima osam ulaza. U centru će se nalaziti 200 trgovina s poznatim trgovačkim markama. Trgovački centar također sadrži sportske sadržaje, stijenu za penjanje i zabavne sadržaje za djecu koji se protežu na 3.500 kvadratnih metara. Na raspolaganju je prostrana garaža, djelomično natkrivena parkirna mjesta i vanjske parkirališne površine.

Kvaternik Plaza (Zagreb)

Stambeno-poslovno-trgovački centar Kvaternik Plaza lociran je u neposrednoj blizini Kvaternikovog trga, između Maksimirske i Nemčićeve ulice, istočno od trgovačkog centra Nama. Tlocrtni oblik je u formi "češlja". Zapadni dio građevine namijenjen je poslovnim sadržajima - trgovinama u prizemlju i na 1. katu, a uredima na 2., 3. i 4. katu. Rebra "češlja" u višim etažama (od 2. kata naviše) namijenjena su stanovanju, a u nižim poslovnim sadržajima (trgovina, a u srednjem bloku poslovnica banke). U dvije podrumske etaže ispod cijele površine građevinske čestice smještene su garaže i dio tehničkih prostorija.

Ulazom iz Maksimirske ulice te sa spojem na ulaz iz Nemčićeve ostvaruje se passage. Njime je ostvareno zanimljivo spajanje dviju ulica sa sadržajem trgovačkog centra. Pročelje je upotrebom materijala (staklo, lim) naglašeno modernog izgleda u odnosu prema ostalim uličnim pročeljima. Jedan od dva ulaza u centar nalazi se u Nemčićevoj ulici. Moderan izgled pročelja, vrhunski materijali monokromatskih nijansi te čistoća linija naglašeni su kontrastom zelenila drvoreda koji se proteže duž cijele Nemčićeve ulice.

Zagreb Mall (Zagreb)

Zagreb Mall će biti površine 50.000 četvornih metara i u njemu će se nalaziti više od 200 trgovina, među kojima i one renomiranih svjetskih brendova. Biti će lociran na istoku grada, na raskrižju Radničke ceste i Koledovčine, neposredno uz Slavonsku aveniju. Investicija je "teška" 150 milijuna eura, a svečano otvaranje je predviđeno već za 2011. godinu.

Vrbani Lagoon Plaza (Zagreb)

Trgovački centar Lagoon Plaza smješten je u zapadnom dijelu Zagreba, u naselju Vrbani, na raskrižju Horvaćanske i Palinovečke ulice. Proteže se na površini od 20.000 kvadratnih metara i u njemu će biti 55 raznovrsnih trgovina. Kupcima će biti osigurano 450 parkirnih mjesta. Otvorenje centra je planirano za jesen 2010.

Supernova (Zagreb)

Trgovački centar Supernova biti će smješten u Buzinu, na jugoistočnom ulazu u Zagreb, i prostirat će se na 206.000 metara kvadratnih. Unutar njega će se nalaziti kino dvorane na površini od 120.000 metara kvadratnih, hotelski i poslovni prostori na površini od 30.000 metara kvadratnih, te čak 160 trgovina. Otvorenje potpuno izgrađenog trgovačkog centra je najavljeno za 2011. godinu.

Lumini (Varaždin)

Trgovački centar Lumini protezat će se na 34.000 metara četvornih i u njemu će se nalaziti 80 lokala. Imat će dva ulaza i oko 1.400 vanjskih parkirnih mjesta. Otvaranje centra je planirano za prvo tromjesečje 2010. godine. U centru će se nalaziti veliki supermarket površine 7.200 metara kvadratnih, prvo multipleks kino u regiji s inovativnim 3D konceptom i šest kino dvorana. Lociran je na južnom ulazu u grad Varaždin, u poslovnoj zoni Kneginec.

Dalmare (Šibenik)

Trgovački centar Dalmare u Šibeniku najveći je trgovački centar na području Šibensko-kninske županije. Smješten na ulazu u grad, neposredno uz glavnu magistralnu cestu Šibenik-Split i odvojak autoceste Zagreb-Dubrovnik što omogućava brz pristup. U jesen ove godine biti će završena i druga faza izgradnje centra. Centar se proteže na dvije etaže površine oko 20.000 četvornih metara prodajnog prostora trgovačke i ugostiteljske namjene.

Avenue Mall Osijek

Osječki Avenue Mall protezati će se na površini od 26.700 metara kvadratnih i u njemu će biti smješteno više od 80 trgovina. Imati će 1.200 vanjskih i unutarnjih parkirnih mjesta. Otvorenje je planirano za proljeće 2010. godine. Avenue Mall Osijek smješten je na zapadnom ulazu u grad Osijek, u blizini sjecišta čak triju važnih osječkih prometnica: osječke južne obilaznice, državne ceste Leopolda B. Mandića i glavne autoceste koja povezuje Osijek sa Zagrebom.

Portanova (Osijek)

Uskoro će biti otvorena i Portanova, dosad najveći trgovački centar u istočnoj Hrvatskoj. Vrijednost projekta je 80 milijuna eura, a centar će se protezati na 79.000 četvornih metara i imati osigurano 1.600 parkirnih mjesta - u podzemnoj garaži, na krovu i na parkiralištu oko centra. Otvorenje centra predviđeno je za kraj 2010. godine.

Lykos (Gospić)

Lykos je prvi trgovački centar u centralnom dijelu Hrvatske. Centar koji će se protezati na 11.700 četvornih metara u svojoj ponudi će sadržavati ukupno 34 trgovačke jedinice te će obuhvaćati širok asortiman proizvoda i usluga koje će nuditi svojim korisnicima. Centar će biti lociran četiri kilometra od centra Gospića, u neposrednoj blizini izlaza Gospić autoceste A1 Zagreb - Split. Za kupce će biti osigurano 320 parkirnih mjesta, a otvorenje je planirano za jesen 2010. godine.

I.M.
Foto: WestGate.com.hr, KvaternikPlaza.com, ZagrebMall.eu, Lumini.hr, Dalmare.hr, Colliers International (Colliers.hr), Supernova.hr

Pročitajte više