Kaos u Bukureštu, prosvjednici se sukobili s policijom

TISUĆE iseljenih Rumunja, od kojih su se mnogi vratili u zemlju upravo na taj prosvjed, tražili su u petak u Bukureštu ostavku vlade lijevog centra koju optužuju za korupciju tijekom skupova obilježenih sukobima sa snagama reda.

"Ostavka" i "Lopovi" skandirali su prosvjednici, za koje lokalni mediji kažu da ih je bilo između 30.000 i 50.0000 na trgu ispred parlamenta.

Više desetaka okupljenih je pokušalo probiti policijski kordon, a policija je upotrijebila suzavac da ih udalji.

Stotinjak osoba je primilo pomoć nakon udisanja plina, a desetak policajaca je ozlijeđeno pri bacanju kamenja i boca, prema podacima službi pomoći.

Brojne policijske snage su pozvale posvjednike da se udalje od nasilnih pojedinaca.

Noseći zastavu Španjolske u kojoj žive, Stefan i Ileana Anghel, tridesetogodišnjaci, proputovali su Europu kako bi sudjelovali na današnjem skupu.

Istaknuli su da se nažalost u Rumunjskoj ništa nije promijenilo, da nema modernih cesta i škola i da je posvuda na djelu korupcija. Jedan drugi par, šezdesetogodišnjaci, na "proslavu dijaspore" stigao je iz New Yorka gdje žive tridesetak godina. 

I oni su istaknuli korupciju i pronevjere novca kao najveće probleme zemlje.

Više tisuća ljudi je prosvjedovalo i u drugim velikim gradovima. 

Oko 4 milijuna Rumunja, od ukupno 20, rade u inozemstvu, od kojih polovica u Italiji i Španjolskoj, prema službenim podacima.

Tijekom 2017. iseljeni Rumunji su obiteljima u domovini poslali 4,3 milijarde eura, ili blizu 2,5 posto BDP-a zemlje, jedne od najsiromašnijih u Europi.

Pročitajte više