Kaos u Meksiku: Odrezane glave i napadi na vojne baze postali svakodnevica

MEKSIČKA policija je jučer pronašla četiri ljudske glave poslagane ispod kipa u Apatziganu u zapadnoj saveznoj državi Michoacan.

Iz ureda glavnoga državnoga tužitelja su objavili da se radi o glavama četvorice muškaraca koji su bile posložene uz kip bivšeg meksičkog predsjednika Lazara Cardenasa u središtu kružnoga toka u kojem je uvijek pojačan promet. 

U tri mjeseca pronađeno 18 obezglavljenih tijela

Policija je uz glave pronašla i pismo, ali sadržaj pisma nije objavljen. Jedina objavljena informacija je da pismo potpisuje grupa La Resistencia koja je direktno povezana s narkokartelom La Familia.

Prema pisanju stranih medija, samo u ovoj godini je u Apatzinganu pronađeno 18 tijela bez glava. To je područje na stalnoj meti međusobnih okršaja narkokartela, ali i njihovih sukoba s policijom.

Samo u prošloj godini u Meksiku je ubijeno 7.700 ljudi u ubojstvima koja se povezuju s organiziranim kriminalom i, posebno, trgovinom drogom.

Napad na vojne baze

U ostatku zemlje situacija nije ništa bolja. Na sjeveru zemlje, u dvije savezne države, karteli su izveli sedam različitih napada protiv vojske, pri kojima su si za cilj postavili dvije vojne baze. Nije neobično da karteli napadaju vojnike na ulicama, ali koordinirani napadi na vojne baze nisu česta pojava.

Napadači su pri tome koristili automobile otporne na metke, ručne granate i jurišne puške, a napadali su u velikim brojevima. Vojska je u obrani ubila 18 napadača, ranila dva, i uhitila sedam. Ranjen je jedan vojnik.

Guverner jedne savezne države rekao je da se radi o očajničkom napadu kartela, koje je koordinirana akcija vojske i policije u zadnje četiri godine bacila na koljena. Situacija na terenu priča drukčije. Sjever Meksika u potpunom je kaosu nakon što je izbio rat dvije iznimno snažne frakcije – Zaljevskog kartela i grupe Zeta, koju čine bivši pripadnici specijalnih snaga vojske. Zete su prije radili za Zaljevski kartel, ali su se kasnije odmetnuli, uvjereni da će biti uspješniji samostalno.

Kaos u ostaku države

Vlada je u međuvremenu najavila kako će kontrolu nad gradom Ciudad Juarez, koji se nalazi na granici sa SAD-om, i u kojemu je samo prošle godine poginulo oko 2.600 ljudi, preuzeti savezna policija. Nekakav red u gradu pokušavala je održati vojska, ali njihovi su napori polučili slab uspjeh.

U gradu Moreliji policija je pronašla tijela tri mladića, koji su poginuli od metaka. Na tijela su noževima bile zakačene poruke, čiji sadržaj nije objavljen. U gradu Nogalesu također su pronađena tri izrešetana tijela.

Zadnje dvije godine najkrvavije su u četverogodišnjem sukobu vlade i kartela, a od početka vojne ofenzive 2006. godine poginulo je blizu 20.000 ljudi.

Pročitajte više