Čovjek koji je spasio Pevec od propasti dobio otkaz, a glavni strateg postao HDSSB-ovac Bubalo

Foto: Facebook

DARKO ŠKET, jedan od najuspješnijih stečajnih upravitelja, koji je od propalog trgovačkog lanca Pevec stvorio uspješnu firmu, s više od milijardu kuna prometa, ovih dana dobio je otkaz.

Epilog je to višemjesečnog sukoba dioničara Peveca - Samoborke, odnosno njihove tvrtke Maloprodajna ulaganja s jedne strane i osječke tvrtke Dicentra.

Nakon odličnih rezultata Šket maknut na savjetničko mjesto

Iako je kod nas uobičajeno da nakon stečaja tvrtka nestane, Šket je uspio spasiti Pevec te su 2012. godine izašli iz stečaja, a vjerovnici postaju dioničari kompanije.

Nižu se pozitivni rezultati - kompanije od izlaska iz stečaja nikad nije bila u minusu, prihodi strelovito rastu - s oko 800 milijuna kuna 2012. godine, na 1,2 milijarde s koliko su završili prošlu godinu.

Samoborka je najveći pojedinačni dioničar Peveca i u vlasništvu trenutno imaju 17,54 posto dionica, no kompanijom je uspjela zavladati Dicentra, koja je u posljednjih nekoliko mjeseci dogurala do udjela od oko 11 posto.

Šket je već početkom listopada s čelne pozicije maknut na savjetničko mjesto u Pevecu, a vođenje kompanije preuzima Jurica Lovrinčević koji je inače i suvlasnik Dicentre.

"Politika kakva se sada vodi dovela je Pevec do stečaja"

Želimir Kodrić, vlasnik Samoborke i najveći pojedinačni dioničar Peveca nezadovoljan je Šketovom smjenom, i kaže da politika koja se danas vodi u kompaniji podsjeća na onu koja je i dovela do stečaja.

"Smatram da je gospodin Šket izvrsno vodio kompaniju kroz stečaj, te ga uspješno okončao i nastavio razvijati kompaniju. Pevec je jedan od rijetkih uspješnih primjera stečaja na ovim prostorima. Na tome mu trebaju biti zahvalni dioničari Peveca jer im je uspio vratiti dio onoga što su u stečaju izgubili. Šket je zajedno s ostalim članovima Uprave u zadnjem četverogodišnjem mandatu u potpunosti restrukturirao tvrtku i doveo je do pozicije tržišnog lidera.

Ova, 2016. godina trebala bi biti poslovno daleko najuspješnija što je u cijelosti rezultat rada prethodne Uprave na čelu s gospodinom Šketom.

Također, što je najvažnije, prethodna Uprava stvorila je značajne rezerve likvidnosti od preko 100 milijuna kuna i to je vrijednost s kojom se, imajući na umu odgovornost Peveca prema dioničarima, nitko ne bi smio olako igrati.

A upravo tu postoji najveća bojazan. Ishitreni potezi, pokušaji smanjenja transparentnosti poslovanja te potpuni zaokret poslovne politike u smjeru kupnje zemljišta i gradnje novih centara predstavljaju veliki korak unazad te prijete brzim iscrpljivanjem mukom stvorene vrijednosti tvrtke. Pa upravo je takva politika i dovela Pevec do stečaja na kojem su sadašnji dioničari, dobavljači tvrtke, izgubili milijune. To se ne smije zaboraviti, a pogotovo ponavljati stare greške", kaže Kodrić.

Glavni strateg Peveca postao HDSSB-ovac Bubalo, bivši gradonačelnik Osijeka

Zanimljiva su i neka kadrovska rješenja nove uprave, pa je tako za direktora strategije i razvoja postavljen Krešimir Bubalo, kojeg je javnost upoznala kao HDSSB-ovog gradonačelnika Osijeka. Ovi informaciju potvrdili su nam i iz uprave Peveca. Kažu da je zaposlen jednoglasnom odlukom uprave.

Da je Bubalo glavni strateg Peveca potvrđuje i Kodrić

"Da, gospodin Bubalo je trenutno direktor strategije i razvoja u Pevecu. Nije mi poznat način odabira niti njegove reference za navedeni posao. Dosadašnja Uprava na čelu s gospodinom Šketom imala je izvrstan tim za navedeno područje čiji su rezultati vidljivi u ekspanziji trgovačke mreže kroz posljednje četiri godine kao i u izvrsnoj pripremi planirane akvizicije Merkura od koje se odustalo na vrlo problematičan i netransparentan način", kaže Kodrić.

Je li Šketov nasljednik u sukobu interesa?

Dijelu dioničara je sporno i to što je sadašnji direktor Lovrinčević osnivač Dicentre, koja je ujedno i dobavljač Peveca, što bi potencijalno mogao biti sukob interesa.

Na upit je li Lovrinčević u sukobu interesa s obzirom na to da je povezan s tvrtkom koja je dobavljač Peveca, iz Uprave su nam odgovorili da su mu prije dolaska na čelo Peveca prestale sve upravljačke funkcije u drugim kompanijama.

"Prije prihvaćanja postavljenja za člana Uprave Društva gospodinu Lovrinčeviću prestale su sve upravljačke funkcije u drugim poslovnim subjektima", stoji u odgovoru Peveca.

No, Kodrić smatra da se radi o očitom sukobu interesa.

"Činjenica je da je gospodin Lovrinčević jedini član Uprave društva i u potpunosti samostalno vodi društvo, a ujedno je i osnivač Dicentre koja je i dobavljač Peveca. Također, Dicentra na dnevnoj bazi stječe dodatne dionice Peveca na netransparentan način, mimo pravila burze. Imajući to na umu, mogu zaključiti da gospodinu Lovrinčeviću odgovara što niža vrijednost Peveca kako bi mogao što jeftinije kupovati dionice, a kao jedini član Uprave je i jedini u poziciji utjecati na vrijednost tvrtke. To je očiti sukob interesa", kaže Kodrić.

Zašto se odustalo od kupnje Merkura?

Kodrić ima cijeli niz zamjerki na sadašnje vođenje Peveca, a kao najveći promašaj ističe odustajanje od kupnje konkurentskog lanca Merkur, što bi donijelo prihode od preko tri milijarde kuna.

"Sigurno je to najava povratka u nekretninski biznis, odnosno kupnje i prodaje zemljišta i gradnje trgovačkih centara. Najbolji primjer je Zadar gdje se oglašava kupnja zemljišta čija bi kupoprodajna cijena s obzirom na trenutne kataloške vrijednosti trebala biti istovjetna cijeni kupnje gotove nekretnine Baumaxa u stečaju. Kakva je to poslovna logika? A ovdje je već učinjena šteta jer se od kupnje Baumaxa odustalo, a ponudu je dala konkurencija.

Također, najavljene su prodaje zemljišta u Makedoniji i Srbiji, a nepoznat nam je način realizacije. U ovim transakcijama potrebno je u potpunosti zaštititi interese svih dioničara Peveca.

Lošim potezom smatram i ulazak u prehranu jer je Pevec maloprodajni lanac neprehrambenih proizvoda i tako je prepoznat. Tu Pevec treba razvijati i jačati biznis, a ne svaštariti.

A najlošijim potezom smatram odustajanje od kupnje direktnog konkurenta Merkura, čime bi društvo doveli do preko 3 milijarde kuna prihoda. Pevec bi navedenom akvizicijom postao tržišni lider i u Sloveniji te bi napravio ogroman iskorak u Srbiji. Zamislite što bi to značilo za hrvatske proizvođače koji bi imali snažan domaći lanac distribucije na ta tržišta. Pozitivne efekte bi bilježili i hrvatski proizvođači, njihovi zaposlenici, dioničari i radnici Peveca, a na kraju i čitava Hrvatska. Nažalost, od toga se odustalo.

Sve navedeno gorko podsjeća na načinu poslovanja 'starog' Peveca koji je završio u stečaju s dugom od preko 3 milijarde kuna, a taj minus su podnijeli i dobavljači i kreditori i svi građani kroz otpis poreznog duga. Ne smijemo dopustiti da se to ponovi i zato smatram svojom obvezom upozoriti da aktualna poslovna politika prijeti ponoviti iste greške koje su dovele do tih dubioza", zaključuje Kodrić.

Pročitajte više