Kaos u Venezueli: Pobuna na ulicama, Maduro protjeruje diplomate

Foto: EPA

AMERIČKI predsjednik Donald Trump izjavio je kako priznaje Juana Guaida kao privremenog predsjednika Venezuele, javlja BBC.

"Građani Venezuele su patili predugo pod ilegalnim režimom Madura. Danas sam službeno priznao predsjednika Nacionalne skupštine Venezuele, Juana Guaida, privremenim predsjednikom Venezuele”, poručio je Trump u Twitter objavi u kojoj je podijelio i objavu Mikea Pencea u kojoj SAD daje potporu vođi oporbe u Venezueli.

Juan Guaido, predsjednik venezuelskog parlamenta u kojemu većinu ima oporba, proglasio se damas vršiteljem dužnosti predsjednika te zemlje. "Prisežem da ću preuzeti ovlasti predsjednika kako bih osigurao da se stane na kraj prisvajanju vlasti", rekao je Guaido.

Pristaše novog predsjednika zaposjeli su avenije u istočnom dijelu Caracasa, uzvikujući "Odlazi Maduro" i "Guaido predsjednik", te mašući nacionalnim zastavama, no američki predsjednik odmah ga je priznao. Priznaju ga i druge zemlje.

Uživo pratimo razvoj situacije u Venezueli:

Ovdje ćemo u realnom vremenu pratiti koje su sve države priznale vođu oporbe Juana Guaida predsjednikom Venezuele.

22:12 Na Twitteru se oglasio i novi predsjednik, Juan Guaido, koji je poručio kako će Venezuuela nastaviti doržavati diplomatske odnose sa svim zemljama. Do ove objave dolazi oko pola sata nakon što je Maduro objavio da će protjerati sve američke diplomate.

21:53 Uz Madura su stale i Turska, Bolivija i Kuba.

21:28 Maduro se pak obratio javnosti i poručio kako prekida sve diplomatske veze sa SAD-om. Njihovim diplomatima dao je 72 sata da napuste Venezuelu.

21:19 Russia Today javlja kako Rusija ostaje uz Madura.

20:51 Oglasio se i predsjednik Meksika koji je poručio kako i dalje predsjednikom priznaje Nicolasa Madura.

20:46 Čile se pridružio druugim zemljama u priznanju Juana Guaida predsjednikom.

20:35 Juana Guaida je predsjednikom priznala i Argentina.

20:32 Popisu se pridružuju Peru, Ekvador i Kostarika.

20:24 Venezuela i Paragvaj su priznale novog predsjednik Venezuele.

20:20 Brazil je priznao novog predsjednika Venezuele.

20:10 Kanada se pridružila SAD-u u priznanju novog predsjednika Venezule.

19:49 Predsjednik Donald Trump je na svojem Twitteru objavio kako SAD priznaje novog predsjednika Venezuele, Juana Guaida.

Povećava se broj država koje priznaju novog predsjednika

Nakon SAD-a, Juana Guaida su predsjednikom priznali i Kanada, Brazil i Paragvaj.

Deseci tisuća građana Venezuele izašli su na ulice prosvjedujući protiv predsjednika Nicolasa Madura.

U međuvremenu se oglasio glasnogovornik generalnog tajnika UN-a poručivši kako UN pažljivo prati cijelu situaciju te kako poziva ste strane na smirivanje tenzija.

Vođa oporbe

Juan Guaido, za kojeg Trump kaže da ga priznaje kao privremenog predsjednika, vođa je oporbe koji je i pozvao na prosvjede. On se danas u Caracasu proglasio vođom zemlje. 

"Prisežem da ću preuzeti ovlasti predsjednika kako bih osigurao da se stane na kraj prisvajanju vlasti", rekao je Guaido.

Pristaše novog predsjednika zaposjeli su avenije u istočnom dijelu Caracasa, uzvikujući "Odlazi Maduro" i "Guaido predsjednik", te mašući nacionalnim zastavama.

Taj političar, nov na nacionalnoj sceni, izabran da vodi Kongres 5. siječnja, rekao je ranije da želi zamijeniti predsjednika Nicolasa Madura ako bude imao potporu vojske, a s ciljem da u konačnici sazove slobodne izbore.

Podsjetimo, ranije ovog mjeseca je izbore u Venezueli dobio Nicolas Maduro, uslijed brojnih optužbi za namještanje izbora.

Aktivisti su poručili kako su u prosvjedima poginule četiri osobe.

Guaido je bio predsjednik Nacionalne skupštine

Juan Guaido predsjednik je Nacionalne skupštine, javlja CNN, a njega u novim prosvjedima protiv vlade Nicolasa Madura slijede tisuće prosvjednika.

Upravo je iz Nacionalne skupštine, koju kontrolira oporba, stigao poziv za prosvjede širom zemlje koji su počeli uslijed rastućih tenzija između Madura i SAD-a.

Juan Guaido je danas, kada je pred okupljenim sljedbenicima prisegao na dužnost predsjednika države, rekao kako je današnji dan početak nezaustavljivog pokreta za obnovom neovisnosti i demokracije u izmučenoj naciji.

Madura nazvao diktatorom i tiraninom

CNN javlja i kako je Guaido Madura nazvao diktatorom i tiraninom, a dodao je i kako shvaća posljedice do kojih može doći sada kada se proglasio predsjednikom i pozvao na nove izbore.

Prosvjedi protiv Madura počeli su na raznim lokacijama širom glavnog grada, a sve više snimki prosvjeda širi se društvenim mrežama.

Kao odgovor, Maduro i njegovi pristaše su održali svoje prosvjede, ispred predsjedničke palače.

Pence poručio da je SAD uz narod Venezuele

Današnji prosvjedi održavaju se na značajan datum. Danas je naime 51. godišnjica vojnog i civilnog ustanka kojim je svrgnut diktator Marcos Perez Jimenez, javlja CNN.

CNN dodaje i kako će Trump reagirati ovisno o Madurovoj reakciji. Dodaju kako bi mu mogao nametnuti sankcije za izvoz nafte. 

Danas je i američki potpredsjednik Mike Pence narodu Venezuele poslao poruku u kojoj je poručio da je SAD uz njih. 

"Uz vas smo. Stojimo uz vas i stat ćemo uz vas dok se ne uspostavi i demokracija i dok ne povratite pravo dobiveno rođenjem - slobodu", poručio im je Pence.

Pence je rekao i kako je Maduro diktator bez legitimnog prava na vlast, a Maduro je uzvratio kako će napraviti reviziju svih veza s SAD-om.

Pročitajte više