Kapetan Dragan tuži Hrvatsku i Australiju: Tri godine sam već u pritvoru!

DRAGAN VASILJKOVIĆ poznatiji kao kapetan Dragan, koji već tri godine boravi u australskom pritvoru i čeka presudu tamošnjeg suda o izručenju Hrvatskoj, odlučio je krenuti u protuofenzivu i to tužbom protiv obje države, javlja beogradski dnevnik "Politika".

Koncem ovog mjeseca, od 27. do 29. kolovoza, australski Savezni sud razmatrat će Vasiljkovićevu žalbu na presudu o izručenju koja je donesena u prosincu prošle godine. Tada je lokalni sud u Perthu donio odluku da ne postoje opravdani zakonski razlozi da Vasiljković ne bude izučen, pa je odobrio hrvatski zahtjev za ekstradiciju.

Njegovi odvjetnici pak smatraju da je Vasiljković građanin jedne suverene države i da ga drže nezakonito u zatočeništvu od 19. siječnja 2006. zbog interesa druge države - Hrvatske, s kojom ne postoji sporazum o izručenju. Upravo stoga, Vasiljković je odlučio svoju pravdu zatražiti na sudu - sporom protiv Australiju i Hrvatsku.

Podsjećamo, Vasiljkovićevo izručenje Hrvatska je zatražila zbog optužnice kojom ga se tereti za zločin protiv čovječnosti i kršenje međunarodnog ratnog prava, odnosno zločina protiv ratnih zarobljenika. Prema optužnici zločine je počinio na području Knina, Bruške i Gline. Hrvatsko tužiteljstvo u optužbi se poziva na članke 120. i 122. Kaznenog zakona.

"Vasiljković lišen slobode temeljem nedokumentiranog zahtjeva"

Prema mišljenju Vasiljkovićevih odvjetnika, njihov klijent je lišen slobode temeljem nedokumentiranog spisa. Kada je izdan nalog za uhićenje nitko u Australiji nije znao kako glase navedeni članci zakona, jer Hrvatska kao podnositelj zahtjeva nije australskim vlastima podnijela engleski prijevod propisa na koje se poziva.

Isto tako, njegovi branitelji za navedene zločine smatraju da potpadaju pod međunarodne propise s područja humanitarnog prava, a što u hrvatskom zahtjevu jednostavno nije navedeno.


"Australija i Hrvatska ne priznaju UN niti Haški tribunal"

Pravni tim nadalje navodi kako se za navedene zločine odgovora međunarodnom pravosuđu - Haškom tribunalu, koji je nadležan za procesuiranje ratnih zločina s područja bivše Jugoslavije. Zaključuju da zbog toga Hrvatska i Australija, iako su članice UN-a, ne priznaju Haag.

Osim toga, Hrvatska nema nadležnost u ovom slučaju koji se tiče zločina u Kninu, Bruškoj i Glini, jer je i sama bila sudionica tih ratnih sukoba, dodaju Vasiljkovićevi branitelji.

"Vasiljkovićevi odvjetnici nemaju pojma"

Vesna Škare Ožbolt, koja je 2005. "kapetana Dragana" uočila u medijima kao učitelja golfa i koja je kao tadašnja ministrica pravosuđa uručila sam zahtjev za izručenjem, smatra obrazloženja  Vasiljkovićevih branitelja apsolutno neutemeljenim, i prema australskim i prema međunarodnim pravnim propisima.

"Vasiljkovićevi branitelji očito nisu pratili cijeli tijek od siječnja 2006. godine. Njihovi razlozi samo pokazuju koliko oni zapravo nemaju pojma", odmah je konstatirala Škare Ožbolt.

"Optužnica protiv Dragana Vasiljkovića je podignuta još 1991. godina na šibenskom sudu, a za njim je izdana i Interpolova tjeralica. Nije istina da ne postoji sporazum između Australije i Hrvatske o izručenju - dvije zemlje sklopile su dva ili tri takva sporazuma", pojasnila je u razgovoru za Index Škare Ožbolt . Dodaje - Kad zaista ne bi postojala takva međunarodne suradnja Ante Gudelj ne bi nikad bio izručen. Gudelj je podsjetimo zbog ubojstva ratnog načelnika osječke policije Josipa Reihla-Kira 1991. godine, te Gorana Zobundžije i Milana Kneževića, osuđen na maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora.

"By the book"

"Sam zahtjev sa svom potrebnom dokumentacijom preveden je na engleski jezik, a da bi podnesak bio u skladu sa tamošnjim zakonodavstvom angažirani su australski pravni stručnjaci", uzvratila je Škare Ožbolt.

Navode Vasiljkovićevih pravnih zastupnika da slučaj kapetana Dragana ne može biti u nadležnosti hrvatskog pravosuđa Škare Ožbolt drži neargumentiranim. "Da je to zaista tako onda generalima Mirku Norcu i Rahimu Ademiju ne bi bilo moguće suditi u Hrvatskoj", objasnila je. Naposljetku je rekla da je cijeli zahtjev jednostavno napravljen "by the book".

Ig.M.
Foto: Index (arhiva)

Pročitajte više