Kaptol ostao bez dvorca Mokrice u Sloveniji

ODMAH po donošenju odluke u Strasbourgu razmotrili smo mogućnost iskorištavanja i drugih pravnih sredstava, izjavio je predstojnik Ureda za odnose s javnošću zagrebačkoga nadbiskupa Zvonimir Ancić, zamoljen da komentira današnje pisanje jednoga dnevnog lista da je zagrebačka nadbiskupija definitivno ostala bez dvorca Mokrice u susjednoj Sloveniji koji je nekad bio u njezinu vlasništvu.

"Neki podatci do kojih je naknadno došao dvobroj Jutarnjeg lista, od 24. i 25. lipnja, a koje navodi u članku nisu točni", dodao je Ancić, ne precizirajući o kojim je podatcima riječ.

List u zaključku teksta pod naslovom "Sud u Strasbourgu donio odluku: Kaptol izgubio Mokrice, dvorac ipak Slovencima" navodi kako će zagrebački crkveni vrh "biti ogorčen odlukom iz Starsbourga" te da za tu odluku "još nije doznao ni zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić".

Jutarnji list piše kako je prije sedam dana Europski sud za ljudska prava u Starsbourgu slovenskoj državi dodijelio dvorac, koji je nekad bio izletište zagrebačkih sjemeništaraca, a sad je ekskluzivni restoran i hotel s golf-igralištem.

Po odluci suda, kako navodi list, Nadbiskupija nema pravnog temelja za povratak dvorca i imanja u Mokricama, a tužba Kaptola neprihvatljiva je i mora se odbiti.

Zagrebačka nadbiskupija pokrenula je u lipnju 2000. postupak pred Međunarodnim sudom za ljudska prava Vijeća Europe u Strasbourgu, nakon što pred slovenskim državnim i pravosudnim tijelima nije uspjela postići povrat dvorca i imanja u Mokricama, koji su joj po socijalističkim zakonima oduzete 17. srpnja 1945.

Pročitajte više