Karadžić i Mladić ne financiraju se iz proračuna RS

MINISTRICA financija Republike Srpske Svetlana Cenić obavijestila je u utorak novinare u Banjoj Luci kako se haški optuženici Radovan Karadžić i Ratko Mladić ne financiraju iz proračuna RS.

Ona je također kazala kako je njezino Ministarstvo obavilo službene provjere u Fondu za mirovinsko-invalidsko osiguranje i utvrdilo kako se spomenuti haški optuženici ne nalaze na listama korisnika sredstava.

"Ne znam i ne mogu jamčiti da li netko iz vlastitog kućnog budžeta daje novac za njihovo financiranje, ali proračun RS ne izdvaja za njih bilo kakve novce", kazala je Cenić i naglasila kako je svoja saznanja pismenim putem dostavila supredsjedavajućem Komisije za reformu obrane BiH Rafi Gregorianu.

"Nezavisne novine" od utorka objavile su informaciju prema kojoj je prošloga četvrtka Gregorian, u pismu ministrici financija RS, zatražio da službenom izjavom potvrdi kako se iz proračuna RS ne izdvajaju sredstva koja se, izravno ili posredno, dostavljaju Karadžiću, Mladiću ili bilo kojem od haških optuženika koji se skrivaju.

"Ja mogu potvrditi da takvo pismo postoji, ali njegov sadržaj ne mogu komentirati", izjavila je u utorak ministrica financija novinarima.

Prema pisanju "Nezavisnih novina", Rafi Gregorian je slična pisma uputio predsjedniku RS Draganu Čaviću, premijeru RS Peri Bukejloviću, ministru obrane BiH Nikoli Radovanoviću, ministrima unutarnjih poslova i obrane RS Darku Matijaševiću i Milovanu Stankoviću te načelniku glavnog stožera Vojske RS Draganu Vukoviću.

Foto: Arhiva

Pročitajte više