Karadžiću sudi čovjek koji je oslobodio Srbiju od tužbe za genocid

DRUŠTVO za ugrožene narode za BiH protivi se izboru korejskog suca o-Gon Kwona za predsjedavajućeg u suđenju Radovanu Kradžiću, jer smatraju da je isti sudac pomogao osloboditi Srbiju od tužbe za genocid, javlja Pincom.

Društvo je uputilo oštar prosvjed nakon što je utvrđeno kako će korejski sudac i ujedno potpredsjednik ICTY-a, predsjedavati Sudbenim vijećem u slučaju Radovana Karadžića. On je  navodno bio protiv Odluke Žalbenog vijeća Tribunala o skidanju oznake tajnosti s vojnih dokumenata Vrhovnog savjeta obrane Srbije.

"Skandalozan izbor suca"

Time je, kako tvrdi Društvo, pomogao osloboditi Srbiju tužbe za genocid pred Međunarodnim sudom pravde 2007. godine. "Smatramo skandaloznim Vaš izbor sudca O-Gon Kwona na mjesto predsjedatelja u Vijeću za dugo očekivano suđenje Radovanu Karadžiću, optuženom za ratne zločine i zločine genocida u BiH - navodi se u priopćenju.

U starom sudbenom vijeću koji je vodilo predistraživački postupak protiv Karadžića bili su Christoph Flugge iz Njemačke i Michelle Picard iz Francuske. Britanski sudac Iain Bonomy koji je vodio postupak, otišao je iz ICTY-a zbog osobnih razloga.

"Izdane pravda i žrtve"

"Bojimo se da su izborom sudca O-Gon Kwona izdane i pravda i žrtve", rekla je je Fadila Memišević, predsjednica Društva za ugrožene narode za BiH.

Sudac Kwon član je međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju još od 2001. godine, a postao je potpredsjednik 2008. Korejski sudac također je radio i na suđenju Slobodanu Miloševiću te je zbog toga bio pod zaštitom dva mjeseca. Kao svoj cilj u suđenju Karadžiću istaknuo je kako želi završiti suđenje u 30 mjeseci. Službeni datum početka postupka Rdovanu Karadžiću trebao bi uskoro biti poznat.

Pročitajte više