Karamarko sa Spindeleggerom o migrantskoj krizi: Vodit ćemo računa o nacionalnim interesima

Foto: FAH

PRVI potpredsjednik hrvatske vlade Tomislav Karamarko sastao se u četvrtak u Banskim dvorima s glavnim ravnateljem Međunarodnog centra za razvoj migracijske politike Michaelom Spindeleggerom s kojim je razgovarao o migrantskoj krizi, priopćeno je iz vlade.

Karamarko i Spindelegger suglasili su se da je zajednički i koordinirani europski pristup najbolji način pomoći migrantima.

Republika Hrvatska nastavit će voditi aktivnu migracijsku politiku temeljenu na solidarnosti i humanosti, vodeći računa o sigurnosti građana i zaštiti nacionalnih interesa, rekao je Karamarko.

Međunarodni centar za razvoj migracijske politike (ICMPD) je međunarodna organizacija sa sjedištem u Beču osnovana 1993. s ciljem reguliranja politike migracija, problematike izdavanja viza i azila među zemljama Zapadne, Istočne i Srednje Europe.

Ova je organizacija uspostavljena radi potrebe reguliranja u spomenutim područjima, a uslijed velikih demografskih promjena koje su zahvatile Europu početkom 90-ih godina. Centar usko surađuje i održava konzultacije s IOM-om, UNHCR-om, Europskom komisijom i Europskim Vijećem.  Cilj ICMPD-a je poticati sveobuhvatnu politiku migracija te s vladama i organizacijama djelovati kao mehanizam za razmjenu usluga, uglavnom vezanih za pitanje europskih migracija.

Pročitajte više