Karamarko: Treba nam nova Vlada a ne MMF; HNS: Podrška monopolima javnog sektora produbljuje krizu

Foto: Bruno Konjević/Cropix

STIŽU brojne reakcije na račun pada kreditnog rejtinga.

> Linić o "smeću": Ne možemo se više zaduživati vani, moramo vidjeti s HNB-om kako sanirati vlastite obveze

> "U travnju sijali od sreće, a sada svrstani u smeće"

Karamarko: Kriva je Vlada, to je posljedica njihove nediscipline i nedostatka bilo kakvog racionalnog koncepta

Za predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka dileme nema - za snižavanje rejtinga na razinu smeća kriva je aktualna vlast. "To je posljedica njihove nediscipline i nedostatka bilo kakvog racionalnog koncepta. Očito je da su na vlast došli nepripremljeni. Ovakav rejting imat će vrlo ružne posljedice", poručio je prvi čovjek HDZ-a. "Umjesto da se bave pravim stvarima, Kukuriku vlada legitimne istrage provedene na zahtjev DORH-a plasira kao afere", poručio je Karamarko.

"Došli smo do trenutka istine, ovo je ocjena rada hrvatske Vlade, a ta ocjena je smeće", komentirao je šef HDZ-a Tomislav Karamarko pad kreditnog rejtinga. "Dogodilo se ono što smo predvidjeli, na što smo upozoravali, ovo je dokaz da je Vlada radila ad hoc i preko noći pokušavala naći rješenja, a račun za taj avanturizam platit će građani", dodaju u stranci.

Pad kreditnog rejtinga znači dodaju i skuplje zaduživanje, rast kamata, obeshrabrene investitore, porast nezaposlenosti, ugašene firme, pad standarda građana i malu kupovnu moć, ističe Karamarko. Vlada nema plan niti strategiju, stoga nam treba nova, stručna i kompetentna Vlada, a ne MMF, poručuju u HDZ-u.


HNS: Smjernice postoje, sad je trenutak kad se primjena tih mjera više ne može odlagati


Oglasio se i HNS: "Hrvatska Vlada u najkraćem roku mora ponuditi jednostavan i učinkovit model podrške posrnulom gospodarstvu. Podsjećamo i ističemo da osnovne smjernice modela već postoje te da su ih HNS i koalicijski partneri predvidjeli i prihvatili u Planu 21. Sada je trenutak kada se primjena tih mjera više ne može odlagati".

"Gubitak svakog i dodatnog radnog mjesta u privredi, a posebno ako je to posljedica svjesnog ili nesvjesnog negativnog djelovanja ili nedjelovanja države više se ne može tolerirati. Daljnja podrška monopolima javnog sektora, kao i svako spominjanje bilo kakvih dodatnih poreznih opterećenja, samo doprinose produbljenju krize", smatraju HNS-ovci.

Pročitajte više