kardinal bozanić predvodio misu u vrbničkoj crkvi

Nadbiskup zagrebački, kardinal Josip Bozanić večeras je prvi put kao kardinal predvodio svečano euharistijsko slavlje u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u rodnom Vrbniku.

To je druga domovinska proslava njegova proglašenja kardinalom Svete rimske crkve, a euharistijsko slavlje organizirano je na poticaj krčkog biskupa msgr. Valtera Župana. U misnom slavlju sudjelovalo je dvadesetak svećenika rođenih u Vrbniku, među kojima i kardinalov brat, vlč. Anton Bozanić, dekan lošinjsko-creskog dekanata, te kardinalov ujak fra Jerko Valković iz samostana na otoku Košljunu.

U večerašnjoj propovijedi pred mnogobrojnim Vrbničanima kardinal Bozanić izrazio je zadovoljstvo što je među svojim vjernicima, osobito u ovo božićno vrijeme. To nam vrijeme, rekao je kardinal, nasuprot jednostranosti suvremene proizvođačke i potrošačke kulture, stavlja dar djeteta Božjega sina, koji je rođen za nas i za naše spasenje. Božić nas upućuje i svakom djetetu rođenom na ovoj Zemlji i svakom čovjeku.

Kardinal je rekao kako vrbnička crkva okuplja vjernike i u radosnim i u žalosnim životnim prilikama kroz koje prolaze, i na neki način simbolizira ključ razumijevanja povijesti svakog stanovnika tog mjesta i povijesti samog mjesta. Istaknuo je kako nema Vrbnika bez Crkve, da tu Isus Krist govori što je čovjek u sebi i što je pred Bogom, i kakav treba biti čovjek s čovjekom. Spominjući svoje krštenje u toj crkvi 30. ožujka 1949., zahvalio je nazočnome fra Jerku Valkoviću, koji ga je krstio. Dodao je da je upravo u toj crkvi primio svjetlo vjere i kako je sretan što svoju kardinalsku čast nakon Zagreba proslavlja u Vrbniku.

Kardinal je napomenuo kako je večerašnja euharistija posvećena i vrbničkim obiteljima, djeci i mladeži i svima kojima je molitva najpotrebnija. Zahvalio je svojim Vrbničanima na čestitkama prigodom imenovanja za kardinala Svete rimske crkve i za sudioništvo na hodočašću u Rimu i Zagrebu, te za mnoge molitve upućene njemu. Istaknuo je kako dolazi među njih, na korijene i izvore, u rodno mjesto gdje je počeo svoj život u svjetlu vjere, te dodao da će ga i taj pohod učvrstiti i ojačati u vjeri.

Nakon euharistijskog slavlja mladež Vrbnika prigodnim je recitalom i pjesmom čestitala kardinalu Bozaniću, a u ime obitelji čestitao mu je i ujak fra Jerko Valković.

Vrbnički gradonačelnik Franjo Toljanić darovao je kardinalu Bozaniću u ime Vrbnika raspelo od srebra i zlata. Replika je to raspela iz najstarijega vrbničkog misala iz godine 1456. Nacrt za raspelo izradio je vlč. Zlatko Sudac. Kardinal Josip Bozanić zahvalio je na tom vrijednom daru i rekao kako će ga taj križ uvijek podsjećati na današnji veliki događaj, da će mu biti poticaj da nosi križ svojeg života gledajući na Kristov križ.

Kardinal Bozanić zahvalio je mladim Vrbničanima što su sudjelovali u slavlju ističući kako ga raduje svaki njihov uspjeh. Posebice im je poručio da budu ponosni na vrbničku baštinu, koja je i ljudska i Božja te povezuje jedno i drugo. Ponovio je da tu osjeća svoj vrbnički identitet, svu snagu i dubinu svojih korijena i vrbničkog podrijetla. Na kraju su mnogobrojni Vrbničani kardinalu čestitali na toj visokoj časti.

Misa u vrbničkoj crkvi služena je na staroslavenskom jeziku.

(Hina) ta mć



Pročitajte više