Kardinal Joseph Ratzinger postao novi papa, Benedikt XVI

NJEMAČKI kardinal Joseph Ratzinger izabran je za novog papu. Njegovo novo ime je Benedikt XVI. Kardinal Jorge Arturo Medina Estevez obznanio je rezultat glasovanja 115 kardinala koji su nakon manje od dva dana glasovanja, izabrali kardinala Ratzingera za novog Papu.

Nakon što je izabrani kardinal pristao biti papa, otišao je u Sobu plača u kojoj se pomolio i pred Bogom preuzeo teret službe,  a zatim na sebe obukao bijelu papinsku odjeću, te na ruku stavio tzv. ribarov prsten.

Vijest o novom papi službeno je obznanio kardinal Jorge Arturo Medina Estevez riječima "Nuntio vobis gaudium magnum, habemus Papam!" (Imamo Papu!) nakon čega je objavio krsno, a potom i crkveno ime novog pape.

Okupljeni vjernici na Trgu svetog Petra su poklicima i uzvicima odobravanja "Živio papa!", pozdravili papu Benedikta XVI koji se okupljenom mnoštvu obratio sa balkona bazilike Svetog Petra.

"Braćo i sestre! Nakon velikog pape, Ivana Pavla II, gospoda kardinali izabrali su mene, jednostavnog i poniznog radnika u vinogradu gospodnjem. Tješi me činjenica da Gospodin zna raditi i djelovati i sa nedovoljnim sredstvima. Nadasve se pouzdajem u vaše molitve. U radosti uskrslog Gospodina idemo s povjerenjem uz njegovu pomoć i uz Mariju, njegovu svetu majku, koja je na našoj strani. Hvala vam," - prve su riječi pape Benedikta XVI nakon što je izašao pred okupljene vjernike.

78-godišnji kardinal Ratzinger bio je najbliži od svih kardinala suradnika papi Ivanu Pavlu II. Vezano uz izbor imena novog pape zanimljivo je to da je papa koji je posljednji uzeo ime Benedikt XV, imao jedan od najkraćih pontifikata u katoličkoj crkvi.

Kardinal Ratzinger poznat je po vrlo konzervativnim stavovima glede pitanja o kojima svjetska javnost godina lomi koplja s crkvom. Riječ je prije svega o umjetnoj oplodnji, homoseksualnim vezama, abortusu, eutanaziji i upotrebi kontracepcijskih sredstava. Ratzinger se protivio i prijebračnim spolnim odnosima kao i mogućnošću ukidanja celibata za svećenike.

Neopisiva radost među vjernicima zavladala je na vatikanskom Trgu svetog Petra nakon što se iz dimnjaka Sikstinske kapele pojavio bijeli dim koji označava da je kardinalski zbor izabrao novog papu. Pet minuta nakon dima počela su zvoniti zvona koja potvrđuju da je izabran novi papa.

Dim, koji je nešto prije 18 sati počeo izlaziti iz dimnjaka Sikstinske kapele, bio je tamno sive boje zbog čega se činilo da kardinali još nisu izabrali novog papu. No, nakon dvije-tri minute dim je pobijelio, a dio nazočnih vjernika uzvicima je pozdravio izbor novog pape. Nekoliko minuta nakon 18 sati počela su zvoniti sva zvona u Vatikanu čime je potvrđen izbor novog pape.

115 kardinala iz čitavog svijeta, drugog dana konklave izabralo je tako "prvoga među jednakima", što je čest naziv za papu među crkvenim klerom.

Kardinali su u izboru novog pape proveli nešto više od 24 sata. Oni su u izolaciju Sikstinske kapele ušli u ponedjeljsk poslijepodne nakon čega su praktički bili odsiječeni od svijeta, a u vezi s Bogom, tajnim glasovanjem birali nasljednika Karola Woytile - Ivana Pavla II.

Pročitajte više