Kardinal Puljić predložio imenovanje trgova po Papi

NADBISKUP vrhbosanski i predsjednik Biskupske konferencije BiH kardinal Vinko Puljić rekao je, u izjavi za bosanskohercegovačko izdanje Večernjeg lista od ponedjeljka, kako je predložio da se trg ispred sarajevske katedrale nazove imenom Ivana Pavla II te da jedna ulica ili trg u Banjoj Luci također dobije takvo ime.

Sarajevo i Banja Luka su gradovi koje je Ivan Pavao II. posjetio za vrijeme svoga dolaska u BiH, 1997. i 2003. godine.

"Svojim porukama Sveti Otac je i te kako utjecao na promjenu stava prema BiH i ova zemlja mora naći načina da mu se barem simbolično oduži", rekao je kardinal Puljić, obrazlažući svoj prijedlog da se trg u Sarajevu, te trg ili ulica u Banjoj Luci imenuju po pokojnom Ivanu Pavlu II. Po riječima kardinala Puljića, "povijest će tek reći svoje o Papinoj ulozi kao graditelja mostova i dijaloga među različitima, ali i rušenju totalitarnog komunističkog režima i prijelaza na demokraciju".

Nakon smrti Ivana Pavla II. kardinalu Puljiću su brzojave sućuti uputili brojni politički i javni dužnosnici iz sva tri konstitutivna naroda BiH i iz sve tri vjerske zajednice: katoličke, pravoslavne i islamske. U svim sućutima redovito se ističe kako je Ivan Pavao II. bio veliki prijatelj BiH, te da se zauzimao za toleranciju među narodima i vjerama u BiH.

Pročitajte više