Kardinali mole novinare da izbjegavaju intervjue

KARDINALI koji su se u subotu u Rimu okupili na šestoj općoj kongregaciji poslije smrti papa Ivana Pavla II. razmotrili su odnos s medijima, obavijestio je novinare šef ureda za tisak Svete Stolice, Joaquin Navarro Valls.

Ne želeći utjecati na rad sredstava za masovno komuniciranje, ipak su "ljubazno zamolili novinare da ih u ovom razdoblju ne pitaju za intervjue", rekao je Navarro Valls. "Taj poziv novinarima ne treba tumačiti kao neljubazno držanje prema medijima, dapače kardinali zahvaljuju za golemo zanimanje koje su mediji pokazali u ovome razdoblju, već kao gestu velike odgovornosti", rekao je Navarro Valls.

Kardinali ne žele kazati da neće davati izjave i intervjue, ali mole novinare da to od njih ne traže pošto su prisegli apostolskom ustavu koji im brani davanje bilo kakvih izjava u vezi predstojeće konklave i sadržaja njihovih sastanaka.

Opća kongregacija je utvrdila da su dvojica kardinala, koji bi imali pravo sudjelovanja na konklavi pošto imaju manje od 80 godina, otkazali svoj dolazak u Rim zbog bolesti. To su, za sada, filipinski kardinal Jaime Sin i meksički kardinal Alfonso Antonio Suarez Rivera. Dakle od 117 kardinala sa manje od 80 godina koji mogu birati i biti izabrani za Papu, dvojica su otkazali svoje sudjelovanje na konklavi na kojoj bi, prema sadašnjim podacima, trebalo sudjelovati 115 kardinala.

Navarro Valls je u odnosu na eventualnu beatifikaciju Ivna Pavla II. ponovio kako su to stvari u isključivoj nadležnosti Pape, pa će prema tome tek budući Papa odlučivati o proglašenju blaženim dosadašnjeg Pape. To je izjavio u povodu masovnog poziva na sprovodu Ivana Pavla II. da ga se odmah treba proglasiti svecem.

Pročitajte više