Karikature: U četvrtak sastanak EU-Danska s muftijama iz Sirije i Bosne

IZVANREDNI sastanak radi rješavanja krize koja je izbila zbog objavljivanja karikatura proroka Muhameda održat će se u četvrtak u Beču između austrijskog predsjedništva EU-a, Danske i visokih muslimanskih predstavnika iz Sirije i Bosne, doznaje se od diplomatskih izvora u Beču.

Informacija je u srijedu tijekom večeri potvrđena iz službenog izvora u Kopenhagenu.

Na susretu koji bi trebao "potaknuti dijalog", okupit će se ministri vanjskih poslova Danske, Per Stig Moeller i Austrije, Ursula Plassnik, kao i veliki muftije iz Sirije, Ahmad Bader Hasson i iz Bosne i Hercegovine, Mustafa Cerić, prema tim izvorima.

Austrijski ministar vanjskih poslova u srijedu navečer nije bio službeno potvrdio informaciju.

Bit će to prvi Moellerov susret s muslimanskim vjerskim vođama otkako je izbila kriza zbog objavljivanja karikatura proroka Muhameda u danskom dnevnom listu prije više tjedana.

Nakon toga, u više muslimanskih zemalja održani su žestoki prosvjedi, napose u Pakistanu, gdje je nekoliko osoba izgubilo život.

Usto, u četvrtak će u Kairo otputovati izaslanstvo danskih crkvenih velikodostojnika kako bi pokušali smiriti napetost i bijes muslimana koji su se osjetili uvrijeđeni zbog karikatura.

Austrijski kancelar Wolfgang Schuessel, predsjedatelj Europske unije, više puta je pozvao na smirivanje i prekid napada na europska veleposlanstva. Tražeći od tiska da bude odgovoran, upozorio je na "spiralu provokacija", to jest na karikature o holokaustu.

Pročitajte više