Karim Benzema tuži francuskog ministra policije

Foto: Profimedia

Francuski nogometaš Karim Benzema podnio je tužbu za klevetu protiv francuskog ministra unutarnjih poslova koji ga je optužio za povezanost s Muslimanskim bratstvom. Gérald Darmanin rekao je u listopadu da Benzema "ima vezu" s islamističkom skupinom. 

Benzemin odvjetnik tvrdi kako je Darmanin tim komentarom "potkopao" nogometaševu čast i ugled. Muslimansko bratstvo je zabranjeno u nekoliko zemalja, uključujući Egipat, Rusiju i Saudijsku Arabiju. Darmaninov komentar uslijedio je nakon što je Benzema iskazao svoju podršku ljudima u Gazi kao "žrtvama nepravednog bombardiranja koje ne štedi ni žene ni djecu".

Primjećujući da nije izrazio slično suosjećanje za procijenjenih 1300 izraelskih žrtava koje je Hamas ubio 7. listopada, Darmanin je poručio kako je francuski napadač "dobro poznat po svojim vezama s Muslimanskim bratstvom", prenosi BBC.

"Iskorištavaju me u političkim igrama"

"Mi se borimo protiv nemani Muslimanskog bratstva koje stvara atmosferu džihadizma", izjavio je političar za konzervativni TV kanal CNews. 36-godišnji Benzema, koji igra u Saudijskoj Arabiji i musliman je, brzo je demantirao ministrove tvrdnje i zaprijetio pravnim postupkom. 

U svojoj pritužbi na 92 stranice, o kojoj su jučer naširoko izvještavali francuski mediji, Benzema kaže da "nikada nije imao ni najmanju vezu s organizacijom Muslimansko bratstvo te, koliko zna, nije imao veze ni s kim tko tvrdi da je njen član". 

"Svjestan sam do koje me mjere, zbog moje ozloglašenosti, iskorištavaju u političkim igrama, koje su tim skandaloznije s obzirom na to da dramatični događaji nakon 7. listopada zaslužuju nešto sasvim drugo od ovakvih izjava", naglasila je bivša zvijezda Real Madrida. 

Muslimansko bratstvo osnovano prije otprilike 80 godina

Njegov odvjetnik Hugues Vigier rekao je za francuski RTL da je nogometaš žrtva "političkog iskorištavanja" i optužio ministra unutarnjih poslova da "sije podjele u Francuskoj". Darmanin još nije komentirao tužbu.

Ministar je već prethodno napadao Benzemu zbog drugih razloga, uključujući njegovo odbijanje pjevanja francuske nacionalne himne. Inače, Muslimansko bratstvo je osnovano prije otprilike 80 godina u Egiptu.

Prvenstveno je ideološki pokret bez formalne strukture i, iako je zabranjen u mnogim zemljama, nije ograničen u većini Europske unije. Utjecaj grupe u Europi uglavnom se vidi preko paravan-organizacija koje vode kampanju za islamske ciljeve kao što je pravo žena da nose pokrivala za glavu.

Pročitajte više