Karlovac: nastavak ponovljena suđenja Karanu

Na Županijskom sudu u Karlovcu održana je danas glavna rasprava u suđenju Svetozaru Karanu, kojeg je lani zbog ratnog zločina Županijski sud u Gospiću osudio na 13 godina zatvora, a Vrhovni je sud u siječnju tu presudu ukinuo i Županijskom sudu u Karlovcu povjerio ponovnu provedbu glavne rasprave.

Karanu se sudi zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika u zatvoru tzv. SAO Krajine u Korenici.

Svjedok Ivan Magdić iz Slunja, koji je među drugih šest muškaraca danas prepoznao Svetozara Karana kao člana zatvorskog osoblja, rekao je da ga ni Karan ni itko drugi nije tukao u Korenici, ali je vidio premlaćivanja i čuo za njih. Osobno je, kako je rekao, jedne večeri, kad su zarobljenici dovedeni, vidio da ih je zatvorsko osoblje tuklo i vrijeđalo na putu do ćelija te da je okrivljenog Karana vidio na stubištu.

O tom premlaćivanju na stubištu na putu do ćelija govorio je i drugi svjedok, Mile Knežević iz Vaganca. Njemu je jedan od zatvorskih čuvara naredio da pred ćelijom izvadi iz cipela vezice, a kad se Knežević sagnuo da to učini, čuvar ga je snažno udario pištoljem po glavi, tako da su ga onesviještena nogama ugurali u ćeliju.

Na upit branitelja okrivljenika Čedomira Prodanovića je li ga tukao Karan i zna li je li Karan tukao druge, svjedok je rekao da je najviše batina dobio Nikola Nikolić koji se s jednog preslušanja vratio sa šest rana na glavi, a budući da je Karana poznavao i prije, govorio je da ga je "tukao taj neki Karan".

Usporedivši iskaz s iskazom s gospićkog suđenja, Prodanović je zahtijevao da se svjedok odredi je li mu to Nikolić govorio u zarobljeništvu ili nakon Domovinskog rata u Slunju. Mile Knežević je potvrdio da je Nikolić o Karanu govorio nakon rata.

U odluci o ukinuću prvostupanjske presude gospićkog suda Vrhovni je sud naveo da Karanu nije dokazano da je počinio zločine za koje je osuđen te da je pogrješno utvrđena njegova zapovjedna odgovornost kao "komandira straže". Vrhovni je sud također upozorio da je gospićki sud u pisanu obrazloženju prešao okvire koji propisuju strukturu presude, posebno u dijelu gdje se polemizira o razlozima Karanova povratka u Hrvatsku 2000. "kako bi nastavio živjeti na grbači hrvatskog naroda, da bi je gospodarski oslabio?radi ostvarivanja memoranduma SANU", zaključcima da je "vršio genocid nad Hrvatima sa svojim sunarodnjacima i to ne samo u zadnjem ratu, već više od 500 godina".

Suđenje se nastavlja sutra i prekosutra, a bit će organizirano i prepoznavanje okrivljenika, najavila je predsjednica Sudskog vijeća Jasminka Jerinić-Mušnjak.

(Hina) xvhor yvkn

Pročitajte više