Karlovac: Sporazum o izbornoj suradnji SDP-a, HSS-a i LS-a

Čelnici karlovačkih ogranaka SDPa, HSSa i LSa u prostorijama SDPa potpisali su danas Sporazum o izbornoj suradnji na idućim lokalnim izborima i poslijeizbornoj suradnji u sastavljanju gradske vlasti.

Predsjednik Županijske organizacije LS-a Mijo Besedić rekao je kako se nada da će te tri stranke i na županijskoj razini uspješno koalirati da bi i Županija, u kojoj je sada na vlasti koalicija predvođena HDZ-om, "ostvarila uzlet kakav je u mandatu koalicije SDP/HSS/HNS/LS u protekle četiri godine doživio grad Karlovac".

Gradonačelnik Božo Joha, predsjednik Gradske organizacije SDP-a, rekao je da je godišnji gradski proračun, kad je grad preuzet od HDZ-a i gradonačelnika Branka Vukelića 2001., bio oko 92 milijuna kuna, a zatim je rastao do sadašnjih 167,2 milijuna, uz istodoban pad zaduženosti grada sa 17,3 posto 2001. na sadašnjih 9,2.

"Naša koalicijska suradnja nije samo formalna nego je nastavak provedbe započetih programa po modelu po kojem smo već realizirali više kapitalnih projekata na dobrobit svih građana", rekao je Joha prije potpisivanja sporazuma.

Supotpisnik sporazuma u ime HSS-a Davorin Belavić rekao je da voditi grad nije ni jednostavno ni lako, ali da je koalicijska vlast u Karlovcu dokazala da je uspostavila takav oblik suradnje po kojem se sve radi u dogovoru, tako da u četiri godine nije bilo ni jedne jedine afere, a završeno je i mnoštvo započetih komunalnih i drugih projekata.

Belavić je također obećao da će biračima, bez obzira na to što se izravno ne bira gradonačelnik i drugi lokalni dužnosnici, biti poznata imena možebitnih čelnika.

Na novinarsko pitanje zašto u koaliciji nije HNS, gradonačelnik Joha je rekao da HNS ide na izbore samostalno, ali da su i HNS-u i svim ostalim strankama, osim HDZ-a, otvorena vrata poslijeizbornog koaliranja. Na pitanje znači li to da je moguća poslijeizborna suradnja s HSPom, odgovorio je potvrdno.

Po sporazumu bit će sastavljene zajedničke izborne liste i programi, broj kandidata svake koalicijske stranke odredit će se po izbornim rezultatima na prošlim lokalnim i parlamentarnim izborima, a prije razgovora o imenima bit će prihvaćeni zajednički uvjeti za imenovanje kandidata. Trošak kampanje bit će u skladu s brojem kandidata pojedine stranke na zajedničkoj gradskoj kandidacijskoj listi.

(Hina) xvhor yvkn

Pročitajte više