Karlovačka ravnateljica i pedagoginja optužene. Nisu prijavile teški napad na učenika

Ilustracija: Shutterstock

KARLOVAČKO Općinsko državno odvjetništvo je nakon provedenog istraživanja podiglo optužnicu protiv ravnateljice i pedagoginje škole u Karlovcu.

Optužene su za počinjenje kaznenog djela neprovođenja odluke za zaštitu dobrobiti djeteta i drugih ranjivih skupina ili postupanja protivno pravilima struke. Ravnateljica i pedagoginja nisu prijavile vršnjačko nasilje u školi u kojoj rade.

"Okrivljenicama se stavlja na teret da su 5. svibnja 2022. u Karlovcu, počinile navedeno kazneno djelo, odnosno da su prvookrivljenica kao ravnateljica jedne obrazovne ustanove i drugookrivljenica kao stručna suradnica i pedagoginja te osoba koja je imenovana kao stručna osoba za koordiniranje aktivnosti vezanih za problematiku nasilja u toj ustanovi, postupile suprotno odredbama članka 8. stavka 1. i članka 9. stavka 4. točke b, u svezi članka 5. stavka 2. i 6. Pravilnika o načinu postupanja odgojno-obrazovnih radnika školskih ustanova u poduzimanju mjera zaštite prava učenika te prijave svakog kršenja tih prava nadležnim tijelima", priopćio je DORH.

Učenik dobio potres mozga

Ravnateljica i pedagoginja rade u školi u kojoj je tijekom igre na školskom igralištu teško ozlijeđen 12-godišnji dječak. U svibnju prošle godine o slučaju vršnjačkog nasilja u Karlovcu izvijestio je HRT.

Prva informacija bila je da je dječak pao na beton, no ubrzo se doznalo da ga je ozlijedio stariji učenik škole. Roditelji su za HRT ispričali da je vodstvo škole to prikazalo kao nesretan slučaj, a ne vršnjačko nasilje. Zato su roditelji sve prijavili policiji i prosvjetnoj inspekciji.

Dječak je imao ozljede na tjemenu, razderotine na licu i potres mozga.

"Ja sam dobila informaciju da je pao u igri"

"Ja sam dobila informaciju da je doživio nezgodu, dobrih par sati bila sam uvjerena da je zapravo pao u igri, ali liječnici su uporno tražili informaciju je li bio na prečki gola, je li pao s visine, rekla sam da ne znam, da moram provjeriti", kazala je dječakova mama lani u svibnju za HRT. Par sati kasnije saznala je istinu. Nije joj jasno zašto joj to odmah nisu rekli iz škole.

"Prilikom zamahivanja nogom prema drugom dječaku, koji mu je prije toga otimao loptu i pogodio ga tom loptom u glavu, moj sin nastavio je trčati za njim. Kad je zamahnuo nogom, on mu je povukao nogu u zrak i lansirao ga na pod na glavu, imao je ozljede visoko na glavi.

Nitko od nadležnih institucija nije bio obaviješten, tek nakon što je moj bivši suprug krenuo i na policiju i obavijestiti ostale institucije, tek tada je škola odlučila reagirati i prijaviti policiji", rekla je majka.

Kada je dječak otpušten iz bolnice, nije se sjećao događaja s igrališta.

Pročitajte više