Karlovčanima predstavljen program POS-ovih stanova

Fotografija ne prikazuje stanove koji će se graditi u Karlovcu Ilustracija: PIXSELL/Nikola Cutuk

U ILIRSKOJ dvorani Gradske knjižnice "Ivan Goran Kovačić" u Karlovcu nije bilo mjesta za sve zainteresirane za mogućnosti kupnje stana po programu poticane stanogradnje, o čemu su izvijestili predstavnici Grada i Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama.

U Karlovcu se namjerava provesti projekt po POS programu prvi put od 2003. godine. Grad je raspisao javni poziv za prijave zainteresiranih za listu prvenstva do 12. veljače.

Ako će biti dovoljno zainteresiranih, oblikuje se lista reda prvenstva, a potom slijede projektiranje, odabir stanova i useljenje, kako je objasnila pročelnica Upravnog odjela za imovinsko-pravne poslove i upravljanje imovinom Grada Karlovca Tatjana Gojak.

"Od ove tribine do useljenja godinu i pol dana"

Gradonačelnik Damir Mandić je procijenio da bi od ove tribine do useljenja moglo proći godinu i pol dana. "Ovu cijenu kvadrata u Karlovcu dugi niz godina nećete još imati. Vjerujem da će velik dio vas pronaći rješenje za svoje stanovanje", poručio je Mandić.

Grad je predvidio zemljišta u četvrti Dubovac. Mandić je rekao da ima mjesta za četiri višestambene zgrade, ali da će se graditi jedna, ako će biti toliki interes. Odlučilo se poticati kupnju stana, a ne najam jer je namjera Grada zadržati stanovnike ili trajno privući nove, a ako su najmoprimci, mobilniji su, objasnio je. Kupac ne smije stan otuđiti, prodati ili dati u najam deset godina, jedno je od pravila.

Jedan kriterij pozitivno diskriminira Karlovčane

"Kriteriji su uravnoteženi. Mladi su pozitivno diskriminirani, kao i obitelji s obzirom na broj djece. Volio bih da program zaživi i riješi dio problema rješavanja stambenog pitanja", rekao je gradonačelnik.

Jedan kriterij pozitivno diskriminira i Karlovčane u odnosu na ostale hrvatske državljane jer se boduje vrijeme boravka u ovom gradu. Emina Lukin Galaso iz APN-a je rekla da je zakonski najviša cijena četvornog metra 1.489,50 eura, a prodajna cijena će se oblikovati po zaključenju svih ugovora.

"Veličina stana koju kupac može kupiti prema broju članova obiteljskog domaćinstva po odluci Grada Karlovca iznosi do 44 četvorna metra neto korisne površine za jednu osobu, za dvije do 55 'kvadrata', za tri do 60, za četiri do 73, za pet do 77, a za šest i više do 94 četvorna metra. U tu kvadraturu ne ulaze površina parkirališta i spremišta", navela je E. Lukin Galaso.

Pročitajte više