Karzai poziva donatore da ne dopuste da se Afganistan "posklizne"

AFGANISTANSTKI predsjednik Hamid Karzai u srijedu je u govoru održanom na konferenciji o Afganistanu koja se održava u Berlinu pozvao međunarodne donatore da ne dopuste da se Afganistan "posklizne" i ponovno pretvori u "raj za narkodilere i teroriste".

Afganistan, jedna od najsiromašnijih zemalja na svijetu, od međunarodne je zajednice zatražila više od 27 milijardi pomoći za obnovu zemlje. "Ono što smo postigli obećava, no iskreno mogu reći da je obnova tek počela", kazao je Karzai predstavnicima potencijalnih zemalja donatora.

Zemlja je još uvijek, dvije godine nakon što su međunarodne snage predvođene Amerikancima s vlasti svrgnule talibane, ključni izvor briga za zapadnjake. Talibani su i dalje aktivni u zemlji, veći dio države pod kontrolom je moćnih plemenskih vođa, a u zemlji cvate trgovina drogom.

Karzai je sudionicima rekao da je za obnovu zemlje u predstojećih sedam godina potrebno oko 27,5 miljardi dolara. Humanitarne agencije pozvale su zapadne vlade da se angažiranju na prikupljanju spomenute svote, no promatrači ocjenjuju da su izgledi za njezino prikupljanje u kratkom roku maleni.

"Afganistan želi biti model prosperiteta i umjerenosti u regiji. Ne želimo se opet poskliznuti i završiti kao raj za narkodilere i teroriste", rekao je Karzai.

Pročitajte više