Karzai traži međunarodnu pomoć u borbi protiv droge

AFGANISTANSKI predsjednik Hamid Karzai zatražio je u ponedjeljak veću međunarodnu pomoć u borbi protiv rastuće trgovine drogom u Afganistanu.

"Uzgajanje maka i proizvodnja droge najveći su problemi s kojima se suočava ova siromašna zemlja u borbi protiv terorizma", istaknuo je Karzai u govoru na međunarodnoj konferenciji o drogi koja se održava u Kabulu.

Karzai je upozorio da se novcem od krijumčarenja droge financira terorizam.

Afganistanska vlada uništila je mnoge laboratorije za proizvodnju heroina i pokušala suzbiti krijumčarenje, no bez većih uspjeha, naglasio je.

Karzai je poručio da Afganistan ovisi o susjedima i međunarodnoj zajednici u toj borbi.

Ljudima treba omogućiti alternativne načine zarađivanja za život kako bi napustili uzgajanje maka, poručio je, ističući kako je i u Afganistanu zabilježena povećana uporaba heroina.

Uzgajanje maka i ilegalna trgovina drogom predstavljaju najveću prijetnju za Afganistan nakon terorizma, upozorio je Karzai.

Dvodnevna konferencija, sazvana na inicijativu britanske vlade, okupila je više od 200 međunarodnih stručnjaka, predstavnika UN-a i afganistanske vlade.

Afganistanska vlada nada se da će sudionici na skupu obećati oko 300 milijuna dolara za pomoć u borbi protiv droge.

Dvije godine nakon svrgavanja talibanskog režima, napori da se smanji proizvodnja opijuma - iz kojeg se preradom dobivaju morfij i heroin - nisu donijeli nikakvih rezultata. Naprotiv, proizvodnja opijuma u Afganistanu nastavila je rasti za 6 posto i 2003. je dosegla 3.600 tona. Afganistan, najveći proizvođač opijuma, isporučuje 77 posto ukupne svjetske proizvodnje opijuma. Gotovo polovica afganistanskog bruto domaćeg proizvoda ostvaruje se proizvodnjom i trgovinom opijuma.

(Hina) xzt ysd

Pročitajte više