Karzai vodi na predsjedničkim izborima u Afganistanu



PRVI rezultati s tri biračka mjesta u Afganistanu pokazuju kako trenutni afganistanski predsjednik Hamid Karzai vodi na predsjedničkim izborima zbog kojih je diljem zemlje pokrenut smrtonosni val talibanskih napada.

Voice of America posjetio je tri biračke jedinice u kojima članovi biračkih odbora prebrojavaju glasove ručnu, kako bi dobio uvid u tijek izbora.

Prvi rezultati pokazuju kako Karzai vodi u dvije jedinice, uključujući i jednu blizu kabulskog zoološkog vrta, gdje je išao u srednju školu.

Drugi krug

No, u trećoj izbornoj jedinici, u kojoj je glasala Karzaijeva supruga, trenutno vodi najjači protukandidat, bivši ministar vanjskih poslova Abdullah Abdullah, čija je kampanja u zadnjih nekoliko tjedana učinili pobjedu trenutnog predsjednika već u prvom krugu izbora neizvjesnom.

Na sva tri izborna mjesta iza Karzaija i Abdullaha je Ashraf Ghani, bivši ministar vanjskih poslova, dok je iza njega Ramazan Bashardost, popularni parlamentarni zastupnik iz Kabula.

Korupcija

Prvi rezultati također pokazuju kako Karzai još uvijek nema potrebnih 50 posto glasova, koji bi mu osigurali pobjedu u prvom krugu. Naravno, svi su ti rezultati iznimno neslužbeni, budući da zbog teške sigurnosne situacije i nepovezanosti izbornih mjesta nema brze komunikacije između biračkih mjesta.

Karzaija se često naziva korumpiranim političarom, a i prije izbora bilo je vijesti o tome kako njegovi pristaše u ruralnim krajevima kupuju glasove. Održavanje drugog kruga predsjedničkih izbora bio bilo bi dobro za demokratski proces u Afganistanu, ali bi predstavilo novu sigurnosnu noćnu moru zbog talibanskih napada.

Afganistanci su na preko 6,000 biračkih mjesta davali glasove i za provincijske načelnike.

Pročitajte više