Kasnio dokument, u Podsused prestale dolaziti cisterne s vodom

Screenshot: HRT

GRAD Zagreb ni u 2023. godini još uvijek nije osigurao tekuću pitku vodu za sve svoje stanovnike. Dio stanovnika u gradskoj četvrti Podsused vodu redovito dobiva cisternama, a početkom ove godine prestale su dolaziti, piše HRT.

 

Višnjica Gotal stanuje na krajnjem zapadu Grada Zagreba, na obroncima Medvednice. Okruženje je uistinu idilično, ali kanalizacija do njih još nije stigla, dok pitka voda već desetljećima stiže u cisternama.

"Sad već dva tjedna ništa, nisu nam potpisali papire da možemo dobiti vodu, tu vidite da su kanistri, bačve, sve je prazno. Nemamo ni za WC, ni za kuhanje, ni za piti, ništa", rekla je Višnjica Gotal. 

Slična je situacija u ostalih pedesetak kuća u ulicama Meglenjak i Jagodišće.

"Evo prekjučer sam saznala da su rekli da nam uopće ne mogu voziti vodu jer gradonačelnik neće potpisati subvenciju, a svi znamo da nam je voda jedna od važnijih stvari za život", kazala je Helga Kahlina.

Tomašević: Nisam rekao da neću potpisati dokument

Gradonačelnik kaže da to nije točno, nego da dokument koji je trebao potpisati do njega nije ni stigao.

"Ja bih volio čuti da netko istupi javno iz gradske uprave ili bilo koje strukture, gradskog poduzeća, kome sam ja ikad rekao da neću potpisati da se produže cisterne za vodu tamo gdje vode nema. Znači, naravno da nije točno, jedna cisterna košta sto kuna", izjavio je gradonačelnik Zagreba 12. siječnja, Tomislav Tomašević.

Cisterna je, prvi put ove godine, stigla baš za vrijeme snimanja priloga, a stanovnici su je dočekali raširenih ruku. Stariji stanovnici kažu da prva obećanja o izgradnji vodovoda sežu u davne sedamdesete.

"Koliko sam ja tu, već trideset godina, obećavaju - sljedeće godine, ali ta sljedeća godina još nikad nije došla", kazala je Kata Križić. 

"Isto vode nemamo, priključak je napravljen. Papiri su na Patačićevoj, ništa od vode nema", rekao je Zvonko Matek. 

Počeli radovi na kanalizaciji

Radovi - doduše ne na vodovodnoj mreži, nego na kanalizaciji, počeli su petstotinjak metara dalje, s druge strane Medvednice.  

"Napokon on od ove godine počinjemo dobivati odvod, ali dovod ne znam kad će rješavati. A sad, mi smo na brdu i jako je gadno kako to rade, mislim dečki rade super, međutim oni do četiri moraju sve zakopati jer se auti ne mogu tu mimoilaziti, nikako drukčije", izjavio je Karlo Rožman. 

A odgovor na pitanje kada će taj civilizacijski doseg, pitka voda iz slavine konačno doći do svih kućanstava glavnog grada Hrvatske, i dalje ostaje nepoznat.

 

Pročitajte više