Kasparov: Šteta što me nisu poslušali o fašističkoj prijetnji Rusije cijelom svijetu

Foto: EPA

GARI KASPAROV, bivši svjetski prvak u šahu i žestoki kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina, u intervjuu za njemački časopis Spiegel rekao je da je "svaki Rus koji trenutno živi u Rusiji dio Putinovog ratnog stroja", dodajući da bi "svi oni koji žele biti na pravoj strani povijesti trebali napustiti zemlju".

Bivši šahovski prvak kaže da je proveo 20 godina boreći se protiv Vladimira Putina.

"Uvijek sam govorio da će njegov režim nužno postati fašistička prijetnja i ne samo Rusiji i njezinim susjedima, nego cijelom svijetu. Bilo bi lijepo da je više ljudi ozbiljno shvatilo to upozorenje", rekao je Kasparov.

"Današnja Rusija je fašistička diktatura"

 

Na pitanje Spiegela je li zbog činjenice da živi u inozemstvu (Kasparov je u političkom egzilu od 2013.) u prekomotnoj poziciji da iznosi takve zahtjeve prema onima koji još uvijek nisu napustili Rusiju, Kasparov je odgovorio: "Ovo je rat. Ili ste na jednoj strani ili ste na drugoj. Svaki državljanin Rusije, uključujući mene, nosi kolektivnu odgovornost za ovaj rat, čak i ako ne snosi osobnu."

"Današnja Rusija je fašistička diktatura koja, dok mi ovdje razgovaramo, čini zločine protiv čovječnosti. I svaki Rus koji i dalje živi u Rusiji je dio Putinovog ratnog stroja, htio to ili ne."

"Putin je pobjeđivao u geopolitičkom pokeru jer su protivnici vjerovali njegovim blefovima"

 

Kasparov je rekao da bi Rusi koji traže azil izvan svoje zemlje prije toga trebali potpisati deklaraciju koja sadrži tri točke: Da je rat kriminalan, da je Putinov režim nelegitiman i da je Ukrajina nedjeljiva. Potpisivanjem takve deklaracije svaki Rus bio bi podložan kaznenom progonu u Rusiji prema zakonima koje je donio Putin, dodao je Kasparov.

Bivši šahovski prvak kaže da "Putin nije nikad igrao šah, nego poker te je bio dobar u geopolitičkom pokeru".

"Često je igrao s lošim kartama i pobjeđivao jer su protivnici povjerovali njegovim blefovima", rekao je Kasparov.

Pročitajte više