Kaštelanin pod istragom USKOK-a zbog šverca kokaina u Veliku Britaniju

Foto: MUP

USKOK je donio rješenje o istrazi trojice Hrvata zbog trgovine velikim količinama kokaina i nedopuštenog posjedovanja oružja. 

Prema informacijama Dalmatinskog portala, vođa grupe bio je Kaštelanin Krešo Svalina. Riječ je o čovjeku već osumnjičenom za sudjelovanje u velikoj poreznoj utaji otkrivenoj u akciji Složna braća. Svalina je nedavno priveden i pritvoren.

Kokain švercali u inozemstvo

Svalinu sumnjiče da je povezao osumnjičenike Vedrana P. i Dominika D., također iz Kaštela, kao najmanje tri zasad nepoznate osobe iz BiH, Italije i Nizozemske. Osobe koje je povezao su zajedno švercale drogu. Koristile su posebno nabavljene mobitele, a Svalina je s osobom iz BiH dogovarao kontinuiranu nabavu točno određenih količina kokaina koje treba preuzeti u Nizozemskoj i prevesti ga u Veliku Britaniju, navodi USKOK.

S osobom u Italiji je dogovarao preuzimanje novca za prodaju droge, kao i novac za kupnju novih količina kokaina. USKOK navodi da je Svalina s Dominikom D. i osobom iz BiH kupio kamion s kabinom u kojoj su izradili poseban spremnik za krijumčarenje do 50 kilograma droge. Prema dogovoru partnera iz BiH i Nizozemske, Svalina je izdavao naloge i upute Vedranu P. kada treba preuzeti kokain te ga isporučiti u Veliku Britaniju.

Dominik D. je prenosio te naloge i Svalina mu je plaćao putne troškove te ga novčano nagrađivao za obavljeni prijevoz droge. 

Pokušali prikriti šverc

U svrhu prikrivanja šverca kokaina, Dominik D. je preko svog trgovačkog društva dogovarao prijevoz ilegalnog tereta kamionom te njegovo preuzimanje na točno određenim lokacijama. Također, dogovarao je prijevoz do Velike Britanije. Odlazio je u Belgiju i Nizozemsku i preuzimao dogovorene količine kokaina radi daljnje prodaje u Velikoj Britaniji.

Kaštelanin mu je davao upute da od osobe u Italiji preuzima novac za nabavu novih količina droge i za obavljene usluge krijumčarenja kokaina u Veliku Britaniju. Taj novac je podijelio sa Svalinom i Vedranom P. USKOK navodi da je Svalina dio novca predavao osobi iz BiH.

Ove godine u veljači Dominik D. je zaustavljen u Velikoj Britaniji, a djelatnici policije i carine pronašli su kod njega dva kilograma kokaina. Tijekom pretrage stana Vedrana P. pronađena je automatska puška s dva spremnika streljiva.

Kako piše Dalmatinski portal, sudac istrage mu je odredio pritvor u Bilicama.

 

 

Pročitajte više