Katar od korejskih kompanija naručio više od 100 brodova za prijevoz LNG-a

Foto: EPA

KATARSKA državna energetska kompanija Qatar Petroleum objavila je da je od vodećih južnokorejskih brodogradilišta naručila više od 100 brodova za prijevoz ukapljenog plina (LNG) ukupne vrijednosti oko 19 milijardi dolara.

Dogovor potpisan s kompanijama Daewoo Shipbuilding&Marine Engineering, Hyundai Heavy Industries i Samsung Heavy Industries rezervirat će velik dio njihovih kapaciteta za izgradnju brodova za LNG do 2027. godine.

Posao je po riječima katarskog ministra energetike i izvršnog direktora QP-a Saada al-Kaabija najveći program LNG brodogradnje u povijesti.

"Osigurali smo otprilike 60 posto globalnih kapaciteta za gradnju LNG brodova do 2027. godine kako bismo udovoljili našim zahtjevima za LNG flotom u narednih 7-8 godina", kazao je Al-Kaabi.

Ti bi zahtjevi po njegovim riječima "mogli dosegnuti 100 i više novih plovila u programu vrijednosti većem od 70 milijardi katarskih rijala“.

Vodeći proizvođač LNG-a

Katarska državna tvrtka vodeći je proizvođač ukapljenog plina u svijetu, a do 2027. želi povećati proizvodnju s dosadašnjih 77 milijuna na oko 126 milijuna tona godišnje (mtpa).

Istraživački radovi u proširenom mega projektu Sjeverno polje pokazali su da potvrđene zalihe nadilaze 50 milijardi prostornih metara plina, rekao je u studenome Kaabi.

"Nastavljamo punom parom s projektima širenja Sjevernog polja. Sporazumima ćemo podmiriti naše buduće zahtjeve za flotom LNG-a koja će poduprijeti širenje naših kapaciteta za proizvodnju LNG-a kao i zahtjeve za obnovom flote na dulji rok", izjavio je danas.

Iako su planovi o pokretanju proizvodnje u novim plinskim postrojenjima odgođeni za 2025. godinu, zbog kašnjenja natječaja i pandemije koronavirusa, Kaabi je u travnju rekao da QP neće mijenjati plan o izgradnji šest novih postrojenja za ukapljivanje plina.

Izvršni direktori triju južnokorejskih kompanija navedeni su u priopćenju QP-a, no nisu objavili zasebna priopćenja o sporazumima, navodi Reuters.

Pročitajte više